nieuws

Ruzie over extra kosten renovatie Binnenhof

utiliteitsbouw 1135

Ruzie over extra kosten renovatie Binnenhof

Het Rijk en de Tweede Kamer zijn het oneens over de rekening van de renovatie van het Binnenhof. Als de gebouwen zijn opgeleverd, kost het nog tientallen miljoenen om ze weer helemaal klaar te maken voor gebruik. De Kamer en de andere gebruikers van de gebouwen willen dat het Rijk een groter deel van die kosten voor zijn rekening neemt.

De zogeheten niet-huisvestingskosten zijn voorlopig geraamd op 72 miljoen euro, bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) na berichtgeving door het AD. Maar dat is nog een heel onzekere eerste schatting, want het kan tot 2026 duren voor de dan gerenoveerde gebouwen kunnen worden ingericht.

Project Binnenhof

 • Eerste bouwperiode: 1250
 • Laatste renovatie: 1992
 • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
 • Aantal kantoren: 650
 • Oppervlakte Binnenhofcomplex: 89.000 m2
 • Totale bouwbudget: 475 miljoen euro, inclusief 20 % onvoorzien
 • Contractvorm: op uitnodiging, traditioneel
 • Status: geheim
 • Duur renovatie: 5,5 jaar

Het RVB houdt er rekening mee 12,5 miljoen van die kosten te moeten opbrengen. Dat vindt de dienst al heel schappelijk, omdat de gebruiker van de gebouwen die normaliter betaalt.

Tender renovatie is geheim

Maar de ‘bewoners’ van het Binnenhof, onder wie de Tweede en de Eerste Kamer, denken daar volgens ingewijden anders over. Zij willen dat het RVB een grotere bijdrage levert. De renovatie van het Binnenhof kent een extreem lange aanloop en gaat gepaard met flink wat ruzie en gekrakeel. Nu is er gedoe over de inrichtingskosten, maar eerder was ook al gemor over de weinig duurzame ambities van het project.

De aanbesteding van de renovatie verloopt echter in alle stilte en achter de schermen. De tenders zijn geheim verklaard en worden een op een gegund. Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht later dit jaar geschikte bouwers te kiezen en de renovatie te gunnen. De aannemers moeten volgend jaar zomer beginnen.

Planning renovatie Binnenhof:

 • September 2015: Besluit kabinet
 • 2019: Keuze bouwers Binnenhof
 • Juni 2020:  Tijdelijke huisvesting gereed
 • September 2020: Verhuizing naar tijdelijk huisvesting afgerond
 • 2021: Voorbereiding Bouw (12 maanden)
 • 2022: Bouwkundige en installatiewerkzaamheden (38 maanden)
 • 2025: Testen
 • Kerstreces 2025:Verhuizing terug naar het Binnenhof
Reageer op dit artikel