nieuws

Uitgeblust Spark-gebouw nieuw leven ingeblazen met uitgekiende ingrepen

utiliteitsbouw 690

Uitgeblust Spark-gebouw nieuw leven ingeblazen met uitgekiende ingrepen

Een uitnodigende luifel, een vide die daglicht diep in het gebouw brengt en slimme installaties. Met deze ingrepen plaveiden Powerhouse Company en G&S Bouw de weg voor het Europese medicijnagentschap EMA dat vanwege de Brexit overkomt naar Nederland.

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid opende het 15.000 vierkante meter grote complex eerder deze week. In afwachting van hun definitieve onderkomen dat in ijltempo aan de Zuidas wordt gebouwd verblijven de medewerkers van het EMA tot zeker eind dit jaar in het oude gebouw van Deloitte nabij station Amsterdam Sloterdijk.

Het pand is sinds een paar jaar eigendom van ontwikkelaar OVG, dat voor de accountants een nieuw pand aan de Zuidas neerzette: het spraakmakende the Edge. Spark dateert van 1992 en moest flink worden aangepakt om weer aantrekkelijk te zijn voor nieuwe huurders. Met nieuw glas en geavanceerde installaties waardeerde G&S Bouw het pand op van label G naar A. Met het zogeheten B-grid systeem zijn klimaat en verlichting op werkplek niveau te regelen en te monitoren.

foto’s: Ronald Tilleman

Om een betere aansluiting met de gebouwen in de omgeving te verzorgen gebouw brak projectarchitect Dirk Jan Schaap van Powerhouse Company een lans voor lichtere natuurstenen gevelplaten tegen de plint. Ook tekende hij een grote uitnodigende luifel, die aansluit op een vide binnenin.  Er moesten plaatselijk een paar vloeren worden weggebroken, maar daardoor is nu een veel aantrekkelijker entree en dringt daglicht dieper het gebouw in. Ook rondom de trappenhuizen en liftschachten bewerkstelligde hij meer transparantie. Volgens OVG is eigenlijk ieder detail van Spark onder handen genomen. Feitelijk resteert na alle ingrepen een nieuw gebouw, meldt het bedrijf trots op de website. De ontwikkelaar en eigenaar gaat er daarom vanuit dat het na het vertrek van het Europees medicijnagentschap snel in slaagt nieuwe huurders te vinden voor het pand dat tot voor kort zo’n uitgebluste indruk maakte.

Reageer op dit artikel