nieuws

Rotterdam moet extra miljoenen uitrekken voor verlies op grondexploitatie Central District

utiliteitsbouw Premium 719

Rotterdam moet extra miljoenen uitrekken voor verlies op grondexploitatie Central District

De gemeente Rotterdam moet opnieuw extra geld uittrekken om verliezen op de grondexploitatie in het Central District af te dekken. Dat blijkt een brief aan de gemeenteraad. De plannen voor het zakendistrict worden opnieuw iets minder ambitieus dan gepland.

In de brief vraagt het gemeentebestuur om een vorig jaar getroffen voorziening van 20,8 miljoen euro op te krikken naar 25 miljoen euro. Dat heeft te maken met het voornemen om meer wederopbouwpanden in het gebied rond het Centraal Station te behouden en een strook langs het spoor voorlopig niet te bebouwen. De geplande hoeveelheid nieuwbouw komt nu uit op zo’n 60.000 vierkante meter, waaronder 350 tot 400 woningen. In plannen van tien jaar geleden was nog sprake van 240.000 vierkante meter.

Volgens de nieuwe voorstellen komt een flink deel van woningen in een toren met een hoogte tot 200 meter op de hoek van de Schiekade. De noordzijde van bedrijfsverzamelgebouw Schieblok wordt daarvoor gesloopt. Verder zijn er nog drie middelhoge torens voorzien. Een flink deel van de overige bebouwing wacht renovatie. Dat betekent dat een aantal succesvolle nieuwe uitgaansvoorzieningen, zoals Biergarten en Annabel, mogen blijven. Die startten de afgelopen jaren als tijdelijke voorzieningen in afwachting van de sloop van de bebouwing. Volgens het ‘ambitiedocument’ wordt gefaseerd gebouwd rond twee binnenhoven vanaf de westzijde van het Schieblok. Aan de oostkant is een nieuwe overkluizing van de Schiekade voorzien.

Overzicht van de geplande bouwvolumes in het Schieblok.

De gemeente Rotterdam heeft tot diep in crisistijd geprobeerd de aanvankelijk zeer ambitieuze plannen voor zakendistrict Central District van de grond te krijgen. Daarvoor sloot ze een erfpachtdeal met eigenaar en ontwikkelaar LSI. De gemeente kocht voor 52 miljoen euro de grond onder de bebouwing terug om de projectontwikkelaar financiële armslag te geven voor grootschalige kantorenontwikkeling. Dat mislukte, waarna ze achterbleef met de grond. Bij de afwikkeling van het fiasco bleef de strook langs het spoor buiten beschouwing, omdat LSI die verkocht aan J.P. Van Eesteren. Deze strook valt nu buiten de planvorming.

Eind december brengt de Rekenkamer Rotterdam een langverwacht rapport uit over de ‘erfpachtdeal’ met LSI.

Reageer op dit artikel