nieuws

Maaiveld | Zo’n kunstwerk wilde Züblin ook wel voor de Y-Towers

utiliteitsbouw Premium 1492

Maaiveld | Zo’n kunstwerk wilde Züblin ook wel voor de Y-Towers

Een opsomming van de hoeveelheden toegepaste bouwmaterialen siert een blinde gevel naast de bouwput van woontoren Bold in Amsterdam Noord. Züblin wilde ook wel zoiets en zocht vlak voordat het van de Y-Towers werd geschopt contact met kunstbemiddelaar TAAK. Het geeft wat curator Theo Tegelaers betreft een extra laag aan het kunstwerk.

Is een droge opsomming van gebruikte bouwmaterialen kunst?
“Wat ons betreft wel. De Spaans/Rotterdamse kunstenares Lara Almarcegui maakt vaker werk dat ons bewust moet maken hoe de mens ingrijpt op de trage processen die de aarde in miljoenen jaren hebben gevormd. Daar past dit in.”

Er is straks niets meer van te zien.
“Met elke verdieping die de Boldtoren groeit, wordt het kunstwerk langzaam aan het oog onttrokken. Maar dat is ook wel intrigerend. Het is er nog wel.”

Een artefact voor de archeologen van de toekomst.
“Wie weet. Bouwer Vorm kijkt nu of ze er op een of andere manier ook nog iets mee kunnen als de Bold-toren klaar is.”

Van de weeromstuit wilden ze bij Züblin ook zoiets.
“Een paar weken voor de bouw van Y-Towers werd stilgelegd, zochten ze inderdaad contact met ons om te kijken of wij ook een kunstproject bij hun konden opzetten.”

Ze waren jaloers
“Ze deelden de bouwput met Vorm en keken tegen die reusachtige materiaalstaat aan. Ik denk dat het ze intrigeerde. Dat het kunstwerk ze raakte. “

U heeft het ze niet gevraagd?
“Het kwam uiteindelijk niet tot een afspraak. Ze hadden plots iets anders aan hun hoofd.”

Bij de Y-Towers had dit nooit gekund. Daar wisselden de materiaalhoeveelheden continu.
“Om maar te zwijgen van de prijzen. Maar het is onvoorstelbaar dat dit gebeurt met zo’n groot en iconisch project in Amsterdam. Het lijkt wel of we in een nieuw soort crisis terecht zijn gekomen.”

De economie draait juist als een tierelier.
“Dat maakt het juist zo absurd. De economie loopt zo goed, dat er een tekort aan materialen ontstaat, aan mensen en alles. De prijzen rijzen daardoor de pan uit, projecten vallen stil. Ik heb geen flauw idee waar dit de voorbode van is.”

Het afblazen van de Y-Towers nu, is wat het omvallen van Lehman Brothers in 2008 was?
“Zover wil ik niet gaan. Maar het is op zijn minst opmerkelijk. Tegelijkertijd geeft het dit kunstwerk van Almarcegui natuurlijk juist een extra lading. Schaarste aan goederen en materialen is een terugkerend thema in haar werk. Maar dit is bijna profetisch.”

www.taak.me

Reageer op dit artikel