nieuws

Bouw gerechtsgebouw Breda ultiem poldermodel

utiliteitsbouw Premium 1601

Bouw gerechtsgebouw Breda ultiem poldermodel

Bouwen binnen een dbfmo-project betekent polderen in optima forma, zo was de ervaring van de betrokken partners bij de realisatie van het gerechtsgebouw in Breda. Met als resultaat: een beter gebouw, dat bovendien makkelijker te onderhouden is.

Ook al is het nieuwe gerechtsgebouw in Breda al weer een paar maanden in gebruik, voor consortium InBalans gaat het werk gewoon door. De bouwcombinatie was immers niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp, de financiering en de bouw, maar neemt ook het onderhoud en de facilitaire dienstverlening de komende dertig jaar voor zijn rekening.

Die wetenschap vooraf zorgt voor een andere dynamiek in de samenwerking met opdrachtgever en bouwpartners, meent architect Rob Hootsman, die samen met Paul de Ruiter het gebouw ontworpen heeft. “Een überpolder-project”, zo kijkt hij terug op het ontwerp- en bouwproces. “Je zit vanaf dag 1 aan tafel met mensen die ook de schoonmaak en het onderhoud gaan uitvoeren. Opeens is de aannemer niet meer je vijand die altijd de laagste prijs wil. Je denkt samen na om een project naar een hoger niveau te tillen. Dat is een ongelooflijk leuke manier om samen te werken. Het biedt ook kansen. Je kunt veel meer kwaliteit toevoegen.”

Geen vertragende factor

Die soepele samenwerking ontstaat niet vanzelf. “In het begin is het even lastig. Je moet voor ieders belang begrip hebben en dan ga je als team samenwerken.” Het bureau van Hootsman is geregeld betrokken in dbfmo-projecten. Op dit moment werkt hij in zo’n zelfde constructie onder meer aan een justitiegebouw in België. Een dbfmo-contract is zeker geen vertragende factor volgens hem. Het traject dat hij doorliep bij de bouw van het gerechtsgebouw in Breda kostte vijf jaar. “Dat is ongelooflijk snel. Vaak duren ze wel twaalf jaar.”

Bouwen binnen een dbfmo-project betekent dat je tevoren over kleine details goed moet nadenken volgens Hootsman. Zo moeten de ruimtes efficiënt schoon te maken zijn en een lamp mag niet te ingewikkeld zijn en dus makkelijk vervangbaar. Als er een lamp stuk gaat of de gebruikers van het pand moeten te lang wachten op een lift, dan begint de teller te lopen voor InBalans. Wordt het mankement niet binnen de afgesproken tijd hersteld, dan volgt er een boete. Projectdirecteur Toine van Liebergen van InBalans spreekt niet over boetes. “Dat heet kortingen. In de komende jaar krijgen we een beschikbaarheidsvergoeding en daar betalen we de leningen, het onderhoud en de schoonmaak van.” Werkt er iets niet naar behoren, dan krijgt de opdrachtgever een korting op die vergoeding. Tot nu toe valt het mee met die kortingen. “Gelukkig wel. Waar dat wel zo was, is normaal tijdens de inwerkperiode.”

Lange termijn

Wanneer je dertig jaar verantwoordelijk blijft maak je andere keuzes volgens Van Liebergen. “Het is geen kwestie van een gebouw neerzetten en je bent weg. Je gaat kijken naar de lange termijn, zodat een gebouw slimmer en doordachter in elkaar zit. Dat geeft meerwaarde.” Energieverbruik was een belangrijk item. InBalans heeft bijvoorbeeld zeven luchtbehandelingsmachines ingezet. Dat is weliswaar ruim, maar op lange termijn moet die keuze leiden tot een lager energieverbruik, minder onderhoud en dus lagere kosten. Bovendien is er zo reservecapaciteit voor het geval een van de machines uitvalt.

Legt het niet veel druk op, het idee dat je zo snel mogelijk in actie moet komen om gebreken te herstellen? Volgens Van Liebergen valt dat wel mee. “We hebben vertrouwen in wat we gebouwd hebben. We hebben een gebouwbeheersysteem en doen veel aan preventief onderhoud. Dat is goedkoper en zo verstoren we het proces minder dan wachten tot er iets kapot gaat.”

Gerechtsgebouw Breda

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Bouwcombinatie: InBalans (VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom en Macquarie Capital Group)
Architect: Hootsmans architectuurbureau, Architectenbureau Paul de Ruiter
Installaties: Arup, Halmos en HOMIJ Technische Installaties
Bouw, beheer en onderhoud: Visser & Smit Bouw
Facilitair: Facilicom Bedrijfsdiensten
Contractvorm: pps / dbfmo
Bouwperiode: start bouw februari 2016, ingebruikname juni 2018
Contractwaarde: bijna 172 miljoen euro
Gebruikers: rechtbank Zeeland-West-Brabant, Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming

 

Reageer op dit artikel