Vijf opmerkelijke bouwprojecten: agro-foodsector

Vijf opmerkelijke bouwprojecten: agro-foodsector

Dit keer een selectie van vijf opmerkelijke projecten uit Bouwberichten.nl uit de economische sector waar we in Nederland zeer sterk in zijn: de innovatieve agro-foodsector.

1. World Food Center Nederland te Ede. 

Bouwen van het voedselcentrum 'World Food Center Nederland' op het kazerneterrein Maurits aan de Nieuwe Kazernelaan (foto boven). Het moet een ontmoetingsplek worden voor kennisinstellingen/bedrijfsleven/overheden/consumenten met als doel kennis over voeding/gezondheid/duurzaamheid internationaal te verspreiden. Een eerste ontwerp voor een ei-vormig gebouw blijkt te duur te zijn. Green Real Estate B.V. en Van Wijnen Groep vormen samen WFC Development. De stedenbouwkundige visie wordt momenteel uitgewerkt. De provincie heeft 15 miljoen euro opzijgezet voor het centrum, waarin mensen met alle facetten van voeding kunnen kennismaken. Twitter: @twitter.com/WFCnl Het ontwerp is nog niet volledig, dit is nog volop in ontwikkeling. Eind 2018/begin 2019 is er meer duidelijkheid.

Unilever Foods Innovation Centre Wageningen

2. Foods Innovation Centre te Wageningen

Bouwen van het Foods Innovation Centre van Unilever met verdiepte parkeergarage op de universiteitscampus van Wageningen aan het Bronland 14. Het gebouw zal bestaan uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. Duurzaam project vanwege intentie BREEAM certificering 'outstanding' / gebruik circulair bouwmateriaal (90-95% van glas, aluminium en hout / 20% beton) / zonnepanelen / wko.

Eden Holland Almere

3. Eden Holland te Almere

Bouwen van een kas/aanleggen van het educatief botanisch park Eden Holland aan de Oude Waterlandseweg 29 bij Kasteel Almere (half afgebouwd) en het Floriade-terrein ten zuiden van de A6. In de kas komt onder andere een regenwoud. Andere thema’s zijn voeding en gezondheid, klimaatverandering, energietransitie en circulariteit. In 2019 wordt besloten of de plannen doorgang krijgen. De gemeente Almere en de provincie Flevoland stellen 10 miljoen beschikbaar. Project bevindt zich nog in een schetsfase. Startdatum bouw / bouwlagen / raming en oppervlakte nog niet vastgelegd.

4. Agro Leisure Parc te Wittem

Transformeren/verbouwen van de voormalige 'LTS Sophianum' tot agrarisch vrijetijdspark (Agro Leisure Parc) aan de Hofstraat 14 in het buurtschap Nijswiller. Dit Agropark moet een kaasmakerij/ambachtelijke ciderfabriek/markthal met streekproducten/kleine supermarkt/hotel met 80 kamers gaan bevatten. Het plan is inmiddels aangepast en heeft de goedkeuring van de provincie ontvangen. Wel wordt de economische uitvoerbaarheid van het plan onderzocht.

Floating Farm te Rotterdam

5. Floating Farm te Rotterdam

Het bouwen van een drijvende boerderij met 40 koeien in de Merwehaven aan de Marconistraat/Gustoweg. Project 'Floating Farm'. De drijvende boerderij komt op betonnen drijflichamen en er is ruimte voor 60 koeien. Duurzaam project door het plaatsen van zonnepanelen/LED-verlichting, windmolens, biogasproductie en opvang van regenwater. Drijvend betoncasco is in Zaandam gefabriceerd en naar de Merwehaven gesleept. Ter plaatse wordt de staalconstructie opgebouwd.