nieuws

Bollenvloer bezorgt BAM nieuwe tegenvaller bij bouw depot Boijmans

utiliteitsbouw 7462

Bollenvloer bezorgt BAM nieuwe tegenvaller bij bouw depot Boijmans
Rotterdam 25 april 2018 Naast Museum Boijmans Van Beuningen, in het Voorportaal van het Museumpark, bouwt BAM Bouw en Techniek het Depot Boijmans Van Beuningen Foto Ries van Wendel de Joode voor Cobouw

BAM kampt met een nieuwe tegenvaller bij de bouw van het Depot, het collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Vijf geplande bollenvloeren moeten worden aangepast, hetgeen een extra kostenpost van in ieder geval 0,6 miljoen met zich meebrengt.

Dat meldt het Rotterdamse gemeentebestuur in een brief aan de raad. De noodzakelijke aanpassingen zullen leiden tot vertraging. Het bouwconcern verwacht een groot deel daarvan echter goed te kunnen maken door in de zomer door te werken. Planning is nog steeds om het gebouw in 2020 op te leveren.

Hoewel de extra kostenpost voor rekening van BAM komt, lijkt Rotterdam er nog niet helemaal zeker van te zijn dat de gemeente buiten schot blijft. “Het grootste deel van de nieuwe vertraging is de verantwoordelijkheid van de aannemer, maar het is nog niet uitgesloten dat wellicht een deel van de kosten voor rekening van de gemeente is”, schrijft het college.

Extra sterk beton en meer wapening voor vier vloeren

De gemeente besloot onderzoek te doen na de bollenvloeren omdat er “twijfels waren ontstaan over de deugdelijkheid” van deze op zich veel toegepaste constructie. Dit vanwege de instorting vorig jaar in Eindhoven van een parkeergarage in aanbouw. In dat gebouw waren ook breedplaatvloeren met bollenvloeren verwerkt.

Besloten is nu om de tweede verdiepingsvloer van het Depot niet uit te voeren als bollenvloer maar als “in het werk gestorte betonvloer”. De overige vier vloeren krijgen extra wapening en een betere kwaliteit beton. De exacte meerkosten daarvan zijn nog niet bekend.

Conflict over vertragingskosten na onderzoek fundering

Uit de brief aan de raad blijkt verder dat BAM nog met de gemeente steggelt over de kosten van de vertraging die eind vorig jaar op het werk ontstond door een extra onderzoek naar de sterkte van de fundering. Deze extra kostenpost bedraagt minimaal 2 miljoen, maar waarschijnlijk zelf 4 miljoen euro. Als er niet snel een akkoord over de verdeling van de kosten komt, zat Rotterdam een juridische procedure starten, aldus het gemeentebestuur.

“De financiële consequenties van de vertraging zijn van een zodanige omvang dat het komen tot overeenstemming met de aannemer niet eenvoudig is. We willen tot het uiterste gaan om een juridische procedure te vermijden maar doen er ook het uiterste aan om te zorgen dat het project binnen de vastgestelde financiële kaders blijft.”

Het Depot Boijmans Van Beuningen is een enorme spiegelende kom van 35 meter hoog die tussen het huidige museum en het Erasmus MC wordt gebouwd door BAM. Voor het gebouw, waarvan de buitenkant al deels klaar is, is in totaal 60 miljoen uitgetrokken.

Reageer op dit artikel