nieuws

Amphion moet herstel probleemgevels uit eigen zak betalen

utiliteitsbouw 993

Amphion moet herstel probleemgevels uit eigen zak betalen

Schouwburg Amphion draait voornamelijk zelf op voor het herstel van de probleemgevels van het theater. Dit heeft de Raad van Arbitrage voor de Bouw bepaald.

Grote scheuren in de gevel. Een paar jaar na de opening van het Amphion openbaarden deze zich plotseling. En dat was niet alles: de vochtregulering achter de gevel bleek niet op orde te zijn en bovendien bleek de constructie niet veilig. Opdrachtgever Amphion stapte direct naar de Raad van Arbitrage en eiste gerechtigheid: een vergoeding voor de herstelkosten, oftewel voor het plaatsen van een nieuwe gevel.

Schouwburg slaat waarschuwing in de wind

De arbitrageraad heeft deze eis afgewezen, blijkt uit het vonnis dat recentelijk is gepubliceerd. Dat de Schouwburg, ondanks de waarschuwing van een adviseur in 2008 voor risicovolle gevels, het ontwerp toch doorzette, heeft de doorslag gegeven, stelt de Raad. “Arbiters hechten veel gewicht aan het feit dat het in dit geval gaat om een experimentele gevel die in deze vorm nog niet eerder in Nederland was gerealiseerd”, staat te lezen in de uitspraak.

Voor het grootste gedeelte is de schouwburg niet in het gelijk gesteld. Zo is er in volgens de Raad geen sprake van een ontwerpfout. Ook voldoet het ontwerp aan alle waterdichte eisen; hij lekt niet. Het Amphion heeft tegen het advies van verweersters in, een deel van de gevel met een hydrofobeermiddel behandeld, waardoor zij de verantwoordelijkheid voor de droging van de gevel naar zich toe heeft getrokken. Zij kan de verweersters, zoals de aannemer, constructeur en adviseur, hiervoor dan ook niet aansprakelijk houden, is de mening van de Raad.

Andere partijen wel tekort geschoten

Wel moeten een aantal van deze partijen het honorarium terugbetalen. Bij deze partijen is geen sprake van grove schuld, maar ze hebben wel fouten gemaakt, oordeelt de Raad. Het adviesbureau BNN uit Houten heeft bijvoorbeeld een verkeerde berekening gemaakt over de treksterkte van de spouwankers. Het bureau wordt door de Raad aansprakelijk gesteld voor bijna 286.000 euro.

Constructiebureau ABT is volgens de Raad onoplettend geweest en moet daardoor bijna 225.000 euro terugbetalen. De projectmanager is tekort geschoten in haar taak als toezichthouder, en daardoor moet ook deze partij 260.000 euro terugbetalen.

Aannemer ontspringt de dans

Aannemer Aan de Stegge uit Goor hoeft helemaal niets te betalen. De aannemer wordt geen ontwerpfouten verweten, omdat op grond van de aanneemovereenkomst de verantwoordelijkheid van het ontwerp niet bij de aannemer ligt, staat te lezen in de uitspraak. Ook is er geen bewijs voor dat Aan de Stegge, zoals de opdrachtgever beweert, te weinig spouwankers toepaste en de sandwichpanelen met te weinig schroeven heeft bevestigd. En dus kan de aannemer ook geen uitvoeringsfouten worden verweten.

De opdrachtgever had voor de herstelkosten een bedrag van 1.662.832,00 euro gerekend, daarvoor moet de schouwburg zelf opdraaien.

Amphion kan nog in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Met dat in het vooruitzicht is de schouwburg weer in gesprek met alle partijen, schrijft De Gelderlander.

Reageer op dit artikel