nieuws

Sssttt: Eerste paal omstreden EMA in stilte geboord

utiliteitsbouw Premium 1849

Sssttt: Eerste paal omstreden EMA in stilte geboord

Niet verder vertellen, maar de eerst paal voor het nieuwe Medicijn-Agentschap (EMA) op de Zuidas is geslagen. Met bouwfase van het mega-project is gisteren in alle stilte gestart in aanwezigheid van de top van EMA, het Rijk en Dura Vermeer. De partijen houden zich koest, want er dreigt nog een rechtszaak van verliezer Italië.

“Het klopt dat de symbolische eerste paal is geslagen. De bijeenkomst heeft maandag in besloten kring plaatsgevonden”, bevestigt woordvoerder Simone Klein Haneveld van Binnenlandse Zaken. Binnen enkele weken volgt nog wel een kort geding van Italië om het EMA alsnog naar Milaan te krijgen.

Het EMA wordt 80 meter hoog en er komen 900 mensen te werken. De bouwkosten zijn ruim een kwart miljard euro.

De Italianen vinden dat Nederland het project onder valse voorwendselen naar de Zuidas heeft gehaald en probeert dat nu via een ultieme poging nog terug te draaien. Dat inmiddels de nieuwbouw op de Zuidas al is begonnen vormt daarbij geen enkel beletsel. Een uitspraak van de rechter kan de hele bouw in theorie nog op losse schroeven zetten.

Een tijdscapsule in het boorgat

De eerste paal gisteren is dan ook bescheiden gevierd: Wel zijn de glazen geheven op een goed begin met een goede afloop. Samen met Gea van Craaikamp, plaatsvervangend secretaris generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg plaatste Guido Rasi, directeur van het EMA, een tijdcapsule in een boorgat van een funderingspaal als markering van de bouw. In de tijdcapsule zitten geschreven wensen voor de bouw en voor het pand.

Dura Vermeer enige inschrijver

De voorfase van de komst van het medicijnschap is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Via een loting in Brussel kreeg Nederland de nieuwbouw eind vorig jaar toegewezen. De tenderfase bij het Rijksvastgoedbedrijf was toen al voorzichtig in gang gezet.  Dura Vermeer bleek de enige inschrijver voor het project dat sneller dan snel uit de grond moet worden gestampt. Züblin stapte als enige andere gegadigde in februari al uit de tender.

Veel staal en slimme ontwerptechnieken zijn daarbij uit de kast gehaald om de harde opleveringsdatum van 15 november 2019 te halen. Voor een bedrag van 255 miljoen euro zette de bouwer zijn handtekening om nog diezelfde dag bekend te maken dat ook Heijmans aanhaakt bij de uitvoering van het project. De bouw van het 80 meter hoge pand voor 900 mensen gaat nu echt beginnen. Maar het zal pas echt een feestje kunnen zijn als ook alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput.

Toast bij start werkzaamheden EMA-gebouw met Gea Craaikamp (ministerie VWS) Roger Mol (RVB), Guido Rasi (EMA), Eric van der Burg (wethouder gemeente Amsterdam) en Ronald Dielwart (Dura Vermeer)

 


Project EMA (38.812 m2)

  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
  • Opdrachtnemer: Dura Vermeer met Heijmans aangehaakt
  • Contractvorm: DBM
  • Contractwaarde: 255 miljoen euro
  • Gunning: 8 maart 2018
  • Harde opleveringsdatum: 15 november 2019

Lees meer over de perikelen rond het EMA:

Zublin trekt zich terug

Alleen Dura en Zublin over voor EMA

Eerst tijdelijk pand voor EMA

Dura Vermeer bouwt EMA voor 255 miljoen euro

Tendermonopolie: Dura heeft EMA in de tang

Dura als enige over 

Het bidboek op Tenderned

Reageer op dit artikel