nieuws

Bouwbesluit aangepast: alle kantoren verplicht label C in 2023

utiliteitsbouw 3864

Bouwbesluit aangepast: alle kantoren verplicht label C in 2023

Nieuwe en bestaande kantoren moeten per 2023 verplicht energielabel C hebben. Minister Ollongren (wonen) heeft dit in het Bouwbesluit laten opnemen.

“Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om een kantoorgebouw in gebruik te nemen of te gebruiken zonder een geldig energielabel als bedoeld in het Besluit energieprestatie gebouwen met een energie-index van 1,3 of beter”, staat er in het gewijzigde Bouwbesluit.  Kleine kantoren tot 100 vierkante meter worden uitgesloten van de plicht.

De verplichting label C in te voeren volgt uit het Energieakkoord dat op 6 september
2013 door ruim veertig partijen, waaronder de overheid, is gesloten. Ook door het Regeerakkoord van Rutte III uit 2017 is de maatregel nodig. Het kabinet streeft naar een reductie van de CO2-uitstoot met 49 procent in 2030, wat voor de utiliteitsbouw (waaronder kantoorgebouwen) neerkomt op 3 Megaton CO2-reductie. De label C-verplichting voor kantoren in 2023 is hiermee ook een eerste stap op weg naar deze CO2-doelstelling.

Doodsteek voor oude kantoren

Eind 2016 kondigde toenmalig minister van wonen, Stef Blok aan dat de labelverplichting zou komen. Kenners in de bouw schatten in dat 80 procent van de kantoren aangepast moet worden. Label C betekent de doodsteek voor de onderkant van de markt zeiden anderen.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel