nieuws

Minimale bouwkundige ingrepen met maximaal effect

utiliteitsbouw Premium 816

Minimale bouwkundige ingrepen met maximaal effect

Wat rond de eeuwwisseling nog bekend stond als de slechtste basisschool van Nederland, is door minimale bouwkundige ingrepen omgetoverd tot het succesvolle wijkcentrum Ru Paré. Het leverde Beta Architects de Amsterdamse architectuuprijs op, de Gouden A.A.P. 2018.  

De minimale aanpassingen die de architecten maakten voor het oude schoolgebouw sorteren volgens de vakjury een maximaal effect. Zowel ruimtelijk als sociaal. Zo is de entree van de voormalige Ru Paré-school verplaatst naar de gymaal, die met enorme overheaddeuren als foyer dient. Bij mooi weer kunnen die helemaal geopend wordden waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. In de vide die is toegevoegd zijn oude tuinbouwkassen geplaatst die als werkplekken fungeren.

Het wijkcentrum speelt een belangrijke rol in de buurt. Zo kunnen buurtbewoners bij Ru Paré  Community hulp krijgen met het doen van hun belastingaanfgifte, computerlessen volgen of een taal leren. In ruil daarvoor moeten ze wel iets terugdoen voor de wijk. Ook ondernemers die gebruik maken van de werkplekken in het centrum moeten jaarlijks kunnen aantonen wat hun bijdrage is aan de wijk.

De jury van de Gouden A.A.P. roemde het participatiemodel en de proactieve houding van de initiatiefnemers die het wijkcentrum hebben vorm gegeven. Ze bieden daarmee een mooi antwoord op het uitkleden van de verzorgingsstaat.

Veel monofunctionele gebouwen en holle frasen

Op haar zwerftocht door de hoofdstad stuitte de jury bestaande uit Michiel Riedijk, Lisette Breedveld en Tim Verlaan naar eigen zeggen op veel te veel monofunctionele gebouwen, die vaak nauwelijks toekomstbestendig zijn. Termen als inclusiviteit en comumunity zijn volgens de jury verworden tot holle frasen en worden vooral gebruikt voor marketing-doeleinden.

Maar die kritiek gold dus niet de Ru Paré Community, dat unaniem gekozen werd tot winnaar van de Gouden A.A.P. Rond het jaar 2000 stond de school bekend als de slechtste van Nederland. De Cito scores waren systematisch laag , het niveau van de leraren was onder de maat en de directeuren volgden elkaar in hoog tempo op. Het verbeteringsproces dat daarna in gang werd gezet  mondde uit in de verhuizing naar een gloednieuw pand. In een serie bijeenkomsten is door de stichting Samenwonen – Samenleven gezocht naar een nieuwe invulling van het schoolgebouw.  Alles moest wel met minimaal budget gebeuren. De complete transformatie mocht niet meer dan 6 ton kosten, waarvan de helft al bestemd was voor achterstallig onderhoud.

Dat er met zo’n laag budget zoveel effect kon worden bereikt, is onder andere te danken aan een  urban mining project samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Daarmee werden materialen uit een nabijgeselgen sloopprojecgt gewonnen. Het leverde Ru Paré Community vorig jaar ook al de Gulden Feniks op in de categorie low budget high impact.

Publieksjury kiest voor IJhal

Naast de vakjury selecteerde ook een publieksjury het beste Amsterdamse gebouw van 2018. Die koos voor de IJhal, aan de noorkant van het Centraal Station. De hal, ontweorpen door Wiel Arets Architects is volgens de publieksjury een cadeautje voor alle Amsterdammers en de toeristen die de stad bezoeken. De Gouden A.A.P. wordt sinds 2008 georganiseerd door het hoofdstedelijke architecuurcentrum Arcam.

Reageer op dit artikel