nieuws

Instaptactiek herhaald: Heijmans haakt aan bij bouw EMA

utiliteitsbouw Premium 6995

Instaptactiek herhaald: Heijmans haakt aan bij bouw EMA
EMA Amsterdam.

Ook Heijmans werkt risicodragend mee aan de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. De beursgenoteerde bouwer maakt deel uit van het consortium onder leiding van branchegenoot Dura Vermeer, die de opdracht op zak heeft.

Met de bouw van het nieuwe pand en het onderhoud voor een periode van twintig jaar is een totaalbedrag van 255 miljoen euro gemoeid. Hoofdaannemer Dura Vermeer begint in juni aan de klus en moet medio november 2019 het 80 meter hoge pand opleveren. Heijmans wordt als partner medeverantwoordelijk voor de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen van het kantoorgebouw aan de Zuidas, dat straks onderdak biedt aan circa 900 medewerkers uit zo’n dertig landen. Die installaties komen overigens op de vierde verdieping om extra bouwtijd te winnen zodat de verschillende disciplines naast elkaar en ook integraal kunnen werken.

Heijmans en Dura Vermeer zijn allebei voor 50 procent verantwoordelijk voor de d&c-fase, maakte het beursgenoteerde bedrijf bekend. Heijmans zal verder een nadrukkelijke rol vervullen in de onderhoudsfase van twintig jaar. Naast Heijmans werkt Dura Vermeer samen met een team van adviseurs bestaand uit MVSA Architects, Fokkema & Partners Architecten, OKRA landschapsarchitecten, Van Rossum, DWA en DGMR. Als partners voor de installaties zijn SDR Elektrotechniek en Van Dorp Installaties in het team opgenomen.

Ook later ingestapt bij RIVM en Beatrixsluis

Donderdag werd het contract getekend na een roerige tenderfase waarin alleen Dura Vermeer overbleef. Voor Rijksvastgoedbedrijf blijft Dura Vermeer overigens de enige contracthouder, maakte Dura Vermeer bekend.

Opvallend is dat Heijmans deze instaptactiek al eerder toepaste, maar wel met wisselend succes. Heijmans haakte eerder halverwege aan bij de Beatrixsluis en het RIVM, maar stapte bij dit laatste project ook al weer uit met een groot verlies. Overigens worden de wiebellabs van het RIVM met grote vertraging opgeleverd. Iets wat bij het EMA zo goed als onmogelijk door de torenhoge opleverboete.


Project EMA (38.812 m2)

  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
  • Opdrachtnemer: Dura Vermeer + Heijmans aangehaakt
  • Contractvorm: DBM, UAV-gc
  • Contractwaarde: 255 miljoen euro
  • Tekening contract: 8 maart 2018
  • Oplevering: 15 november 2019

Lees meer over de procedure rond het EMA

Dura Vermeer bouwt EMA voor 255 miljoen euro

Tendermonopolie: Dura heeft EMA in de tang

Dura als enige over 

Tenderfase EMA al begonnen

Het bidboek op Tenderned

Reageer op dit artikel