nieuws

Zonder ondergrondse parkeergarage moet EMA straks op tijd af zijn

utiliteitsbouw 3236

Zonder ondergrondse parkeergarage moet EMA straks op tijd af zijn

Zo’n 2.000 vierkante meter gebouw per maand. Dat moet de bouwer die straks EMA-gebouw gegund krijgt, realiseren. Anders is het pand van ruim 38.000 vierkante meter niet op tijd af. En later opleveren is geen optie, want de Italianen liggen als kapers op de kust om het gebouw van het Europees Geneesmiddelenbureau, dat vanwege de Brexit uit Londen weg moet, alsnog naar Milaan te krijgen.

De druk is hoog. Extreem hoog. Het EMA-gebouw moét op 15 november 2019 af zijn. Vooral nu de Italianen elke mogelijke fout aangrijpen om alsnog het medicijnagentschap naar Milaan te krijgen (zie kader), heel Europa het proces volgt én het personeel zich maanden in een tijdelijk pand met de helft van de benodigde ruimte moet behelpen.

De tijdelijke huisvesting in de buurt van station Amsterdam Sloterdijk.

Slechts achttien maanden de tijd

Maar een prestigieus pand van ruim 38.000 vierkante meter binnen achttien maanden kant en klaar opleveren, is een enorme opgave. Vooral als het gaat om een pand waar hoge eisen aan worden gesteld – zo moeten er enorme conferentieruimtes komen waar 130 man kan vergaderen met een tribune voor 130 man personeel ernaast. Hoe gaan de betrokken partijen dat klaarstomen?

Al tijd gewonnen in tenderfase

Opdrachtgevers Rijksvastgoedbedrijf, ministerie van VWS en EMA hebben er het volste vertrouwen in dat dit gaat lukken. Ze hebben naar eigen zeggen ‘alle mogelijke maatregelen’ genomen om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Het begon al in de tenderfase: die is al voor dat überhaupt bekend was dat EMA naar Amsterdam zou komen, van start gegaan. Na nog geen twee maanden werd al de beslissing genomen om van de zes marktpartijen die zich hadden gemeld, alleen Dura Vermeer en Züblin de race om de bouw van het agentschap te laten voeren. Zij hebben in plaats van ruim een jaar, maar een paar maanden om hun plannen in te leveren, want begin maart moet al gegund worden.

“We hebben in dit aanbestedingsproces de minimale proceduretijden aangehouden. Daar zoeken we de max in”, verklaart Petra Lutke Schipholt, projectmanager van het Rijksvastgoedbedrijf, tijdens een persconferentie op de Zuidas.We hebben ook gesprekken met beide aannemers. En daarmee hopen we het proces ook te kunnen versnellen. Op dit moment loopt alles gewoon op schema.”

Ontwerpplan ook al van te voren gemaakt

Voordat bekend was dat EMA naar Nederland zou komen, lag bovendien ook al het ontwerpplan klaar. Architect Fokke van Dijk werd in maart vorig jaar al benaderd door de opdrachtgevers en startte in mei met ontwerpen. “Het is wel gek om te ontwerpen als je nog niet eens zeker weet of het project doorgaat. Maar we hebben de hele tijd gedaan alsof het al zeker was dat Nederland het zou krijgen. Daarom zitten we nu al in het aanbestedingsproces en ligt het ontwerp al klaar”, vertelt Van Dijk trots.

Geen ondergrondse parkeergarage

In het ontwerp heeft Van Dijk ook zoveel mogelijk maatregelen getroffen om de bouw straks ook snel te laten verlopen. Zo is met de gemeente Amsterdam afgesproken dat er geen ondergrondse parkeergarage hoeft te worden gebouwd, er komen alleen wat parkeerplekken naast het pand. Dat scheelt volgens de architect veel tijd, omdat er dan niet ondergronds gebouwd hoeft te worden. “De parkeergarage staat wel als optie in de aanbesteding, zodat er wel mogelijkheden zijn om hem later nog te bouwen. Maar als we die nu zouden realiseren, zou het gebouw zeker niet klaar zijn voor 15 november 2019”, stelt hij.

Daarnaast moet straks zoveel mogelijk prefab worden gebouwd, wordt er minder met beton gewerkt en meer met staal. “We gaan uit van een staalskelet, omdat staal droog is. Je hebt dan dus niet te maken met droogtijden”, legt de architect uit. Overigens is het ontwerpplan nog een voorlopig plan en stelt de bouwer straks ook nog een eigen architect aan. De architectenbureaus werken dan in samenwerking de rest uit.

Zonder ondergrondse parkeergarage wordt er veel tijd gewonnen in de bouwfase.

Planning straks de grootste uitdaging

De grootste uitdaging voor de bouwer om het project op tijd op te leveren is volgens Van Dijk zonder twijfel de planning. “De bouwer moet zo’n 2.000 vierkante meter gebouw in een maand realiseren, anders is het niet op tijd af. Het is wel eens vaker gebeurd hoor, zo snel bouwen, zo is de tijdelijke rechtbank in Amsterdam ook erg snel gerealiseerd. Maar uitzonderlijk is het wel. Het is zeker geen appeltje eitje, dit project.” Overigens is het in Amsterdam toegestaan om van maandag tot zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur te werken. Als de bouwer die tijden aanhoudt dan kunnen er volgens projectmanager Lukte Schipholt meters worden gemaakt. “De bouwvakkers moeten straks gewoon héél hard werken.”

Wat als er toch vertraging is?

Maar wat als er tóch iets gebeurt, de bouwer de materialen niet op tijd geleverd krijgt, of er op een of het project tóch vertraging oploopt? Daar wil projectdirecteur Aginus Kalis van VWS geen antwoord op geven. “We gaan ervoor, we gaan er gewoon niet van uit dat de opleverdatum niet gehaald wordt”, is het enige wat hij erover zegt.

‘Hoogst onwaarschijnlijk dat project alsnog naar Milaan gaat’

Overigens gelooft hij er niet in dat het project dan alsnog naar de Italianen gaat. “Het lijkt me echt onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Dat zou betekenen dat alles wat we hier al hebben bereikt, daar nog in gang gezet moet worden. De medewerkers van het EMA komen dan ook in een grote onzekerheid. Zij zijn hier al bezig met huisvesting en met scholen voor hun kinderen. Dit punt is vorige week ook in het Europees Parlement besproken en toen is de intentie gewekt dat de beslissing niet meer kan veranderen”, besluit hij.


Italianen overwegen een rechtszaak om EMA

Ondanks het feit dat Italië de loting om het Europees Geneesmiddelenbureau officieel heeft verloren, geven de Italianen de strijd niet op. Het Zuid-Europese land overweegt het besluit om EMA van Londen naar Amsterdam te verhuizen, aan te vechten.

De Italianen grijpen de zorgen die er zijn rondom de tijdelijke huisvesting van het EMA in het Spark-gebouw bij Amsterdam Sloterdijk hiervoor aan. Gisteren werd bekend gemaakt dat de medewerkers daar tijdelijk in moeten vertoeven totdat het nieuwe gebouw op de Zuidas klaar is. Echter behelst dit pand maar de helft van de benodigde ruimte, dus wordt het een paar maanden behelpen, zei EMA- directeur Guido Rasi gisteren tijdens een persconferentie.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) maakt zich geen zorgen over een eventuele rechtszaak. Hij wijst erop dat de aanwijzing van Amsterdam volgens de regels is verlopen.

Reageer op dit artikel