nieuws

TBI-bedrijven bouwen nieuwe kernreactor Petten

utiliteitsbouw 3502

TBI-bedrijven bouwen nieuwe kernreactor Petten

TBI-dochters Croonwolter&dros en Mobilis gaan samen met het Argentijnse technologiebedrijf INVAP de nieuwe kernreactor voor de productie van medische isotopen in Petten ontwerpen en bouwen.

Dat hebben zij woensdagavond bekendgemaakt. De contractwaarde van het project bedraagt maximaal 40 miljoen euro voor de huidige voorbereidingsfase, tot enkele honderden miljoenen euro’s voor de daaropvolgende fasen.

De nieuwe reactor, Pallas genaamd, moet vanaf 2025 operationeel zijn. Voor de bouw hebben het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Noord-Holland samen een lening van 80 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het project zal ook met particulier geld gefinancierd worden.

Zorgen over opslag radioactief afval

Pallas zal de bijna zestig jaar oude reactor in Petten vervangen. In het Noord-Hollandse Petten worden medische isotopen gemaakt, waarmee kankerpatiënten worden behandeld. In de afgelopen jaren zijn er echter zorgen geweest rond Petten, onder meer vanwege de opslag van radioactief afval en veiligheidsproblemen.

De Europese aanbestedingsprocedure voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe reactor starte in 2015. Drie geprekwalificeerde consortia – geleid door respectievelijk het Argentijnse INVAP, het Franse TechnicAtom en het Zuid-Koreaanse Kaeri – overleefden de eerste schifting.

Combinatie INVAP en TBI-bedrijven bood beste oplossing voor veilige productiefaciliteit

“Na verschillende rondes van bieden en onderhandelen bood de combinatie van INVAP en de TBI bouw- en installatiebedrijven Croonwolter&dros en Mobilis de beste oplossing voor een veilige productiefaciliteit voor radio-isotopen voor nucleaire geneeskunde”, aldus de bedrijven in een toelichting op de gunning.

INVAP heeft ruime ervaring in nucleaire projecten en was eerder betrokken bij de OPAL-reactor in Australië. Croonwolter&dros en Mobilis hebben veel ervaring met complex multidisciplinair werk- en projectmanagement in de infrastructurele en industriële markten.

Reageer op dit artikel