nieuws

Fiod onderzoekt ‘bonnetjesfraude’ Schiphol

utiliteitsbouw 1457

Fiod onderzoekt ‘bonnetjesfraude’ Schiphol

De FIOD bevestigt onderzoek naar een voormalig werknemer van het vastgoedbedrijf van Schiphol. Dat heeft het functioneel parket laten weten naar aanleiding van een bericht in het NRC over gesjoemel met declaraties op de luchthaven.

Daarnaast zijn drie mensen en twee ondernemingen – allen (onder)aannemers – als verdachte aangemerkt.

‘De Bonnenbaas’

Volgens de krant onderzoekt de FIOD meerdere oud-werknemers en bedrijven op Schiphol die worden verdacht van het gesjoemel met declaraties en bonnen. De fraude kwam aan het licht bij energie- en installatiebedrijf Engie. Dat verzorgt het technisch onderhoud van een aantal grote complexen op Schiphol.

In mei 2016 meldde zich daar een klokkenluider die uit de doeken deed hoe een collega – bijgenaamd ‘de bonnenbaas’ – met een manager van Schiphol Real Estate en een onderaannemer de administratie van de luchthaven en van Engie manipuleerde.

De zaak kwam in augustus in de publiciteit. Het lijkt erop dat de bouwfraude-affaire bij Schiphol zich in een eigen variant heeft ontwikkeld. De afdeling Real Estate zou een rommeltje hebben gemaakt van zowel de planning als de boekhouding. De luchthaven ontkende direct  dat sprake is van stelselmatige onrechtmatigheden.

Valse facturen

Volgens het functioneel parket stuurden (onder)aannemers vermoedelijk valse facturen naar het vastgoedbedrijf voor fictieve werkzaamheden of werkzaamheden voor privé-verbouwingen aan huizen van de (onder)aannemers en de voormalig werknemer van het vastgoedbedrijf.

De werknemer van het vastgoedbedrijf zorgde dat de vermoedelijk valse facturen uitbetaald werden. De verdachten zouden met behulp van valse facturen het vastgoedbedrijf tienduizenden euro’s hebben laten betalen. Dat geld zou door verdachten uiteindelijk in eigen zak zijn gestoken.

Het onderzoek is gestart na aangifte door het vastgoedbedrijf. Getuigen en verdachten worden gehoord door de FIOD.

Reageer op dit artikel