nieuws

Twintig jaar voorbereiden en acht jaar bouwen aan Erasmus Medisch Centrum

utiliteitsbouw 2089

Twintig jaar voorbereiden en acht jaar bouwen aan Erasmus Medisch Centrum

BAM en Ballast Nedam hebben de nieuwbouw van het Erasmus Medisch Centrum opgeleverd. Voor een slordige 600 miljoen euro realiseerden de aannemers in acht jaar tijd ruim 200.000 vierkante meter vloeroppervlak voorzien van hoogwaardige installaties.

Het Erasmus Medisch Centrum was een van de grootste  bouwprojecten in Nederland de afgelopen tijd. De directie van het ziekenhuis kan nu aan de slag met de inrichting van het hagelnieuwe complex. De meeste medische apparatuur moet nog worden geplaatst  en ingeregeld. Vanaf mei worden de patiënten ondergebracht in de nieuwbouw.

Het nieuwe ziekenhuis is volgens alle betrokkenen binnen de tijd én binnen budget gebouwd. En daar is iedereen reuze trots op gezien de grote aantallen die met het project waren gemoeid. Terwijl de bouw al liep werd er geregeld flink geschoven met de indeling en werd de opdracht zelfs uitgebreid met een flinke kantoortoren.”Met een vloeroppervlak van 22.000 vierkante meter en een bouwsom van 43 miljoen euro was dat een project op zich”, meldt projectdirecteur Fred Reurings van de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC. “Maar wij kregen het er bij als meerwerk, zoals onze opdracht wel vaker werd uitgebreid met vaak flinke klussen. Dat is inherent aan het werken aan een Academisch Centrum waar een planning van bijna dan 20 jaar aan vooraf is gegaan, maar dat bij de oplevering moet aansluiten bij de laatste stand van de technologie.”

Zelfs na oplevering werken er nog 70 man van de aannemer

Hoewel de sleuteloverdracht van de aannemers aan de ziekenhuisdirectie heeft plaatsgevonden, werken er momenteel nog zo’n 70 man van de aannemers en onderaannemers om de laatste wijzigingen te implementeren. Zo werd op het laatste moment besloten een bergingsruimte om te bouwen  tot orgaanperfusieruimte. Daar kunnen organen voor transplantatie worden gespoeld. Die ruimte vergt speciale luchtbehandeling en andere geavanceerde installaties.

Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers komen er te werken. Daarnaast volgen er 4500 studenten onderwijs. In hun ontwerp streefden de architecten van EGM naar een zogeheten ‘healing environment’ dat bijdraagt aan een snel herstel voor de patiënten.  Dat leidde onder andere tot grote daktuinen, die ook toegankelijk zijn voor patiënten die aan bed gekluisterd zijn en reusachtige atria die daglicht diep in het complex brengen. Zelfs alle operatiekamers zijn uitgerust met ramen met zicht op de stad waardoor daglicht binnenvalt.

Foto: Levien Willems

Reageer op dit artikel