nieuws

Justitiekelder van de slopershamer gered: Straks naar de bioscoop

utiliteitsbouw Premium 1460

Justitiekelder van de slopershamer gered: Straks naar de bioscoop
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf/Rob Acket De kelder aan de achterkant van het Paleis van Justitie in Leeuwarden

In april was de oude rechtbank in Leeuwarden nog het decor voor The Passion. PA Wiersma heeft de achterbouw inmiddels gesloopt en leverde vorige week de kelder op voor de verbouw tot bioscoop: Weer een mooi voorbeeld van circulair slopen.  

Hergebruik van de kelder in de achterbouw van het paleis van Justitie in Leeuwarden bleek duurzamer, dan volledige sloop. De voormalige justitiële arena maakt straks plaats voor een bioscoop van Pathé. Die verwacht in 2018 de deuren te openen met 7 zalen.

locatie Leeuwarden Wilhelminaplein 1

Eerste plan: volledig slopen

 

Achter het paleis van Justitie werd in de jaren 60 een vleugel voor het Openbaar Ministerie bijgebouwd. 2 jaar geleden kocht de gemeente Leeuwarden het voor 1,5 miljoen euro van het Rijksvastgoedbedrijf om er een bioscoop in te laten bouwen.

Het eerste plan was: volledige sloop en opnieuw bouwen. In overleg met de gemeente, het Rijksvastgoedbedrijf en Pathé is in het kader van hergebruik besloten om de constructie weer te gebruiken, de kelder intact te laten, maar wel te versterken.

Constructie bleek prima

Het bouwdeel boven de kelder is gesloopt. De bestaande palen onder de kelder en de kelderwanden hebben voldoende kwaliteit en draagkracht voor een langere levensduur. Ook de keldervloer is behouden, als toekomstige bioscoopvloer. Deze is opgehoogd met beton om te voorkomen dat de kelder opdrijft door de grondwaterdruk.

Tijdens de sloop is ook de loopbrug naar de vleugel verwijderd en een deel van het paleis van Justitie hersteld. Een deel van het materiaal dat gesloopt is, wordt (nog) hergebruikt in het paleis van Justitie en andere panden of voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld deuren, radiatoren, plafondtegels en metalen.


Beeld: Rijksvastgoedbedrijf/Rob Acket De kelder aan de achterkant van het Paleis van Justitie in Leeuwarden

 

Kenmerken

  • Adres: Wilhelminaplein 1, Leeuwarden
  • Functie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
  • Gebruiker: Raad voor de Rechtspraak
  • Bouwjaar: 1846-1852, latere uitbreidingen in de 19e en 20e eeuw
  • Architecten: Thomas Romein (1846-1852), Johan F. Metzelaar (19e eeuw), Jan Bakers (2002), Marc van Roosmalen (2017)
  • Monument: Rijksmonument
  • Gunning: Het werk is gegund aan de aannemer PA Wiersma. Dit bedrijf heeft de achterbouw in de jaren ’60 ook gebouwd.
  • Planning: Ontmantelen achterbouw, loopbrug en aanpassingen monument. Op 13 april 2017 vond rond het gebouw het evenement “The Passion” Hierna konden pas de echte sloopwerkzaamheden starten

 

 

 

Reageer op dit artikel