nieuws

80% van de kantoren beschikt nog niet over juiste energielabel

utiliteitsbouw Premium 2095

80% van de kantoren beschikt nog niet over juiste energielabel

Eigenaren van kantoren lijken zich nauwelijks bewust dat gebouwen met een energielabel van D of lager vanaf 2023 niet langer gebruikt mogen worden. Er komt volgens Heembouw een enorm bouwopgave aan die enorme impact gaat hebben op de kantorenmarkt. Ook huurders gaan de gevolgen ondervinden.

 

Wanneer het nu 2023 zou zijn, zou volgens commercieel directeur Durk van Loon, commercieel directeur van Heembouw 80% van de kantoren in Nederland niet meer gebruikt mogen worden.  Niet alleen mogen verhuurders zo’n pand niet meer verhuren. Zittende huurders moeten het pand verlaten en op zoek naar een ander onderkomen. De verhuurders lijken de noodzakelijke verduurzaming volgens Van Loon voor zich uit te schuiven, of zijn zich nog amper bewust van de verplichting. De huurders zijn in de meeste gevallen helemaal onwetend en zien het als een probleem van de verhuurder. “Terwijl het straks toch ook echt hun probleem is.”

Om gebouweigenaren snel een eerste indruk te kunnen geven van die kosten, ontwikkelde Heembouw een QuickScan die op basis van minimale gebouwinformatie een ruwe, maar realistische kostenindicatie genereert. Tjeerd van der Ploeg,  die de rekentool ontwikkelde: “Om te kunnen bepalen wat er nodig is voor de verduurzaming van een gebouw naar een hoger label, hebben we eigenlijk allerlei technische specificaties nodig. De meeste gebouweigenaren hebben dat allemaal niet snel paraat. Onze QuikScan beschikt over een goedgevulde database, gebaseerd op ruim 100 van onze praktijkcases. Hierdoor hoef je nog maar een paar gegevens in te vullen: adres, bouwjaar, aantal vierkante meters en aantal verdiepingen. De QuickScan heeft daaraan voldoende om te kunnen bepalen welke maatregelen nodig zijn om tot energielabel C te komen.”

Vooral het bouwjaar is cruciaal

Van der Ploeg: ”Voor een kantoorgebouw uit de jaren ’60 zijn de maatregelen en de bijbehorende investering bijvoorbeeld veel ingrijpender dan voor een gebouw uit de jaren ’90. Daardoor kunnen de kosten wel variëren van € 17,- tot € 180,- per vierkante meter. Bij de berekening kiest de tool uit 20 mogelijke maatregelen de totaaloplossing met de beste prijs-kwaliteit verhouding voor het betreffende gebouw.”

Wanneer eenmaal bekend is wat er ongeveer nodig is, motiveert dat meestal om ook de volgende stappen te zetten. Ofwel omdat blijkt dat bijvoorbeeld het aanbrengen van LED-verlichting voor jouw gebouw al voldoende is. Ofwel omdat je juist inziet dat er veel meer moet gebeuren en je dus keuzes zal moeten maken ten aanzien van budget en planning.

Wat die vereiste budgetten betreft, heeft de markt een neiging tot onderschatting volgens Van der Ploeg. “Er zijn op dit moment meer tools op de markt met behulp waarvan duurzaamheidsberekeningen gemaakt kunnen worden. Veel daarvan schatten naar onze overtuiging de kosten te laag in. De oorzaak daarvan schuilt erin dat zij met theoretische oplossingen rekenen, die in de praktijk veelal niet uitvoerbaar zijn. Onze QuikScan bepaalt daarom de kosten op basis van projecten met vergelijkbare kenmerken (zoals bouwjaar en technische opbouw). Ook nemen we onze praktijkervaring mee bij het bepalen van maatregelen. Bijvoorbeeld bij het toepassen van LED-verlichting. Alleen de lamp vervangen zou op dit moment het goedkoopst zijn, maar in werkelijkheid is de meest duurzame en op lange termijn goedkoopste oplossing het vervangen van het hele armatuur. Ook betekent dit dat we bijvoorbeeld uitgaan van binnenisolatie met een voorzetwand, omdat we weten dat spouwmuurisolatie in de praktijk vaak niet mogelijk is.”

Huurders vasthouden of verliezen

Volgens commercieel directeur is de tijd nu gunstig voor verhuurders en kantoor-eigenaren om in actie te komen. Het is nu mogelijk om gunstige  financiële regelingen te treffen met de banken, want die ontwikkelen allerlei financieringsregelingen voor verduurzamingsplannen tegen gunstige voorwaarden.  Het versterkt volgens hem ook de onderhandelingspositie naar de huurders. “Door onzekerheid over de toekomst weg te nemen voorkom je dat huurders hun contract opzeggen en op zoek gaan naar een moderner kantoor dat wél voldoet aan de wettelijke eisen.”

Sancties nog onduidelijk

Het is op dit moment nog onduidelijk hoe de overheid de label-C-verplichting straks wil gaan handhaven. Van der Ploeg: “Kantoren met een te laag energielabel mogen vanaf 1 januari 2023 niet meer worden gebruikt als kantoor, dat staat vast. Het is echter nog onduidelijk welke sancties worden opgelegd wanneer zo’n pand toch verhuurd wordt. De nadere wetgeving hierover is door de overheid aangekondigd voor komend voorjaar. Aangezien het nieuwe kabinet zijn duurzaamheidsdoelstellingen flink heeft aangescherpt, is de verwachting dat dit één van hun speerpunten zal worden.”

Reageer op dit artikel