nieuws

Universiteitspand dicht om instortingsgevaar

utiliteitsbouw 5069

Universiteitspand dicht om instortingsgevaar

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft per direct een gebouw gesloten wegens instortingsgevaar. Het Polak-gebouw werd donderdagavond ontruimd en gesloten omdat er een vergelijkbare breedplaatconstructie is toegepast als in de ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

In het universiteitsgebouw is een vergelijkbare ballenplaatvloerconstructie gebruikt als in de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Sinds bureau Hageman en TNO de resultaten bekend maakten van hun onderzoek naar de oorzaak lopen ingenieursbureau’s, aannemers en gemeenten koortsachtig  recente projecten na met vergelijkbare constructies.

Ingenieursbureau’s, aannemers en gemeenten lopen koortsachtig  recente projecten na met vergelijkbare breedplaatvloeren.

Het Polakgebouw is ontworpen door het bureau van architect Paul de Ruiter en gebouwd door aannemer SMT uit Den Bosch. Van Rossum was de betrokken constructeur. Dezelfde partijen leverden een paar weken terug nog een nieuw gebouw op voor de Hogeschool Rotterdam, dat erg lijkt op het Polakgebouw. De opzet is vergelijkbaar: een rechthoekig gebouw, met een groot atrium in het midden waarin royale trappen en bordessen de studieruimtes rondom ontsluiten.  Het gebouw van de Hogeschool is ook onderzocht maar veilig verklaard.

Er moet nog een definitieve oplossing worden bedacht om  de breedplaatvloeren rond de naden te versterken.

Volgens een woordvoerder van de Erasmus Universiteit worden momenteel stempels geplaatst in het Polakgebouw. Het is nog niet duidelijk of het ruim 8.000 vierkante meter grote pand daarmee weer bruikbaar is. Bovendien moet er nog een definitieve oplossing worden bedacht om  de breedplaatvloeren rond de naden te versterken.

Alle andere gebouwen op de campus zijn volgens de Erasmus Universiteit veilig verklaard.

Eerder deze week werd er ook al een basisschool in Hoeven gesloten  met verdachte breedplaatvloeren: School blijft dicht door twijfels over vloer. 

 

Reageer op dit artikel