Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

‘Mogelijk 150 gebouwen met onveilige vloeren’ (update)

utiliteitsbouw 4259

‘Mogelijk 150 gebouwen met onveilige vloeren’ (update)

In Nederland staan mogelijk 100 tot 150 gebouwen met vloeren zoals die in de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport zijn gebruikt. Branchevereniging VN Constructeurs komt tot die ruwe schatting na een inventarisatie onder grotere leden en na eigen berekeningen.

De ‘verdachte’ vloeren zijn voornamelijk te vinden in ziekenhuizen, scholen, kantoren en parkeergarages die de afgelopen achttien jaar zijn opgeleverd. Een woordvoerder van de vereniging bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

Bij de panden is gewerkt met breedplaten waarover beton is gestort. “Het risico lijkt groter als daarbij zelfverdichtend beton is gebruikt bij platen die een glad oppervlak hadden.”

Nadat deskundigen wegens de instorting in Eindhoven aan de bel hadden getrokken vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten te inventariseren of er op hun grondgebied zulke gebouwen staan. “Via die weg zal moeten blijken hoeveel gebouwen het uiteindelijk zijn”, aldus de zegsman van VN Constructeurs. Van onmiddellijk gevaar zou volgens de vereniging geen sprake zijn.

Inmiddels is al een aantal gebouwen als mogelijk onveilig aangemerkt, zoals Gebouw X van hogeschool Windesheim in Zwolle en het Polak-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Donderdagmiddag werd bekend dat een schoolgebouw van Saxion in Enschede voorlopig op slot gaat vanwege het gebruik van breedplaatsvloeren.

Update:

Vrijdagochtend is bekend geworden dat het gebouw van Leerpark Presikhaaf in Arnhem per direct is gesloten vanwege onzekerheid over de vloerconstructie. Komende dagen zal aanvullend onderzoek duidelijk moeten maken of er herstelwerkzaamheden nodig zijn of dat het pand weer open kan.

In een toelichting laat de onderwijsinstelling weten: “De gemeente Arnhem en Christelijke Onderwijs Groep (COG) hebben een verkenning laten uitvoeren naar de constructie van het pand van Leerpark Presikhaaf aan de IJssellaan 89 in Arnhem. De resultaten van dit voorlopige onderzoek, uitgevoerd door de Omgevingsdienst Regio Arnhem, geven aanleiding om op korte termijn een nader onderzoek te laten uitvoeren.”

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels