nieuws

‘Sloop houten school Rotterdam kapitaalvernietiging’

utiliteitsbouw 2096

‘Sloop houten school Rotterdam kapitaalvernietiging’

De voorgestelde afbraak van een houten school in Rotterdam is nog geen gelopen race. Het gemeentebestuur wil overnieuw beginnen, de gemeenteraad wil nu eerst nader onderzoek. Volgens ontwerper Spee Architecten kan de school binnen een jaar af zijn.

Het collegebesluit om na de houten opbouw nu ook de betonnen basis van de school te slopen, verbijstert ontwerper Bart Spee. Volgens hem is sprake van kapitaalvernietiging. “Het hele project is opnieuw uitgeengineerd. Er ligt een uitgewerkt BIM-model, bestek en werktekeningen. De gemeente hoeft alleen een bouwteam samen te stellen en we kunnen bouwen.”

Een meerderheid in de gemeenteraad twijfelt nu ook aan het “overhaaste” collegebesluit, dat grote financiële consequenties zal hebben. De gemeente heeft al bijna acht miljoen euro afgeboekt op het werk, compleet overnieuw beginnen zou grofweg 15 miljoen euro kosten. Groot bezwaar is verder dat de school pas rond 2021 af zal zijn wanneer er een nieuw ontwerp komt. De nieuwbouw van basisschool Het Open Venster had allang af moeten zijn.

Nieuwe aanbesteding mislukt

Het college liet deze week in een brief weten geen andere optie te zien dan complete sloop, omdat de nieuwe aanbesteding van de houten bovenbouw was mislukt. De gemeente Rotterdam haalde vorig jaar aannemer Van Deelen van het werk af wegens diverse bouwkundige problemen. Het idee was dat een andere bouwer het zou afbouwen op kosten van de oorspronkelijke aannemer. Maar Van Deelen ging failliet en alleen de aanbesteding van aanpassingen aan de betonbouw – het fundament met een verdiepte gymzaal – slaagde.

Op voltooiing van de houtbouw schreef uiteindelijk niemand in. Toch is de interesse bij marktpartijen om het af te bouwen nog steeds groot, verzekert Spee. De ervaren houtbouwafdeling van het Duitse Züblin is een serieuze gegadigde, andere partijen zouden ook interesse hebben. “Mits het wordt afgebouwd in bouwteamverband”, zegt Spee. “Voor de gemeente en voor de school is dat veruit de beste optie.”

Technisch zijn er geen problemen bij het project, onderstreept de architect. Ook een onderzoek dat Adviesbureau Arup uitvoerde namens de gemeente bevestigt dat het ontwerp deugdelijk en uitvoerbaar is. Spee: “De oorspronkelijke aannemer heeft zich niet aan het bestek gehouden bij de uitvoering van de gymzaalvloer. Dat is wat er mis is gegaan.”

De directeur Jan Pijl van het inmiddels failliette Van Deelen reageerde vorig jaar geirriteerd op alle commotie rond het bouwproject.

 

Reageer op dit artikel