nieuws

Rijk aast op duurzame kantoren naast stations

utiliteitsbouw 1777

Rijk aast op duurzame kantoren naast stations

Kantoren voor rijksambtenaren in de regio zijn altijd duurzaam en staan naast een NS-station. Die nieuwe strategie rolt het Rijksvastgoedbedrijf komende jaren uit. Het net afgesloten huurcontract voor het oude Rabo-kantoor in Eindhoven past naadloos in die strategie.

Terwijl het schuifspel van Rijksambtenaren op de vierkante kilometer rond het Binnenhof  in de afrondende fase is, verlegt het Rijksvastgoedbedrijf de aandacht naar de regio.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat een langjarige huurovereenkomst aan met OVG Real Estate, met een optie tot koop. Het gaat om het duurzame hergebruik van het oude Rabobankkantoor, naast het Centraal Station in Eindhoven. UNStudio is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het herontwikkelde gebouw in Eindhoven wordt eind 2019 opgeleverd.

Huurcontract bespaart 3 miljoen euro per jaar

Deze huurovereenkomst en eventuele aankoop van dit pand na 3 jaar, past in de ingezette strategie van het Rijksvastgoedbedrijf om zijn portefeuille (gebouwen groter dan 10.000 m2) naar strategische centrale locaties – liefst bij NS-stations – te verplaatsen en deze ook sterk te verduurzamen. De duurzame aanpak kost geen extra geld, maar bespaart juist 3 miljoen euro per jaar op de huisvestingskosten in vergelijking met de huidige situatie.

Kantoor is aardgasloos en krijgt zonnepanelen

OVG Real Estate heeft gekozen voor een vooruitstrevend ontwerp van UNStudio waarin een gezond, duurzaam en flexibel werkconcept voor de gebruiker en de omgeving centraal staat. Het gebouwontwerp heeft een BREEAM-Excellent duurzaamheidniveau.

Het gebouw wordt opgeleverd zonder aansluiting voor aardgas en is uitgerust met de nieuwste generatie technologie (WKO en PV-panelen).

Daarnaast wordt in het ontwerp gebruikgemaakt van slimme toepassingen, zoals lokalisatiesensoren en een intelligente data-infrastructuur. Het energieverbruik is zoveel lager dat het gebouw voldoet aan de per 1 januari 2019 wettelijk verplichte BENG-eisen voor overheidsgebouwen.

Eindhoven is booming

De gemeente Eindhoven is booming en al uitgegroeid tot de vijfde stad in Nederland. Rond het station zijn meer plannen te verwachten. Afgelopen zomer maakte de gemeente bekend dat zij met Amvest in zee gaat om het versnipperde stationsplein om te vormen. Daar verrijzen drie uitwaaierende torens van tussen de 76 en 158 meter hoog.

 

Reageer op dit artikel