nieuws

Flop houten school kost Rotterdam 15 miljoen

utiliteitsbouw 3523

Flop houten school kost Rotterdam 15 miljoen

De bouw van een duurzame houten school in Rotterdam is definitief afgeblazen. Nadat eerder de houten opbouw werd gedemonteerd, volgt nu ook sloop van de betonnen basis. Het levert de gemeente een strop op van een slordige 15 miljoen euro.

Het gemeentebestuur laat weten dat er een compleet nieuw ontwerp komt en dat een houten schoolgebouw van de baan is. Consequentie is dat de reeds gebouwde funderingsconstructie te weinig draagvermogen heeft voor de toekomstige bovenbouw. Sloop en opnieuw bouwrijp maken van de grond is daarom de enige optie. De school is nu op zijn vroegst in 2020 klaar, zes jaar later dan gepland.

Bouw van basisschool Het Open Venster was sinds de start in 2013 een aaneenschakeling van tegenvallers. Na een aantal vertragingen haalde de gemeente Rotterdam vorig jaar aannemer Van Deelen uit Veenendaal van het werk af.  Volgens de gemeente waren gebreken geconstateerd in de constructie van kruiselings verlijmd hout, zoals scheve wanden en onjuiste maatvoering. Volgens de bouwer schreven gemeente en architect zelf onmogelijk oplossingen voor.

Bouwers wilden vingers niet branden

De gemeente wilde dat een andere bouwer het project zou afbouwen, op kosten van de oorspronkelijke aannemer. Maar geen enkel bouwbedrijf wilde zich nog de vingers branden aan het experimentele project. Van de aanbesteding in drieën – betonbouw, houtbouw, afbouw – slaagde alleen die van de betonbouw. Het fundament met verdiepte gymzaal werd begin dit jaar aangepast. De aanbesteding van de houtbouw mislukte, na aanvankelijke interesse van een Duitse bouwer.

Aannemer Van Deelen, die altijd volhield dat hij het project met bescheiden aanpassingen had kunnen afronden, ging in maart van dit jaar failliet. Verhalen van de schade wordt daarom lastig.

Meer afboekingen worden verwacht

Inmiddels is 14,5 miljoen euro afgeboekt op het schoolproject, maar er worden nog meer afboekingen verwacht. De gemeente trekt zijn handen verder af van het project. Scholenkoepel PCBO mag de school nu zelf bouwen.

Meer over bouwen in Rotterdam: Miljoenfraude door blunders Rotterdam.

 

Reageer op dit artikel