nieuws

Tachtig procent zwembaden mogelijk onveilig door riskante rvs-constructies

utiliteitsbouw 3112

Tachtig procent zwembaden mogelijk onveilig door riskante rvs-constructies

Het risico op ongevallen in zwembaden door lampen of geluidsboxen die aan plafonds bevestigd zijn met riskant roestvaststaal is nog altijd ruimschoots aanwezig.

Ongeveer tachtig procent van de overdekte zwembaden voldoet nog niet aan het Bouwbesluit. Dat concludeert minister Plasterk op basis van nieuw onderzoek. Hij noemt de resultaten “zeer teleurstellend.”

De minister roept gemeenten om zwembaden spoedig te controleren en handhavend op te treden als dat nodig is. Helpt dat niet, dan kunnen ze een zwembad tijdelijk sluiten.

Eigenaren van zwembaden hebben al langer de plicht om te controleren of er gevaarlijke rvs-constructies aanwezig zijn. Voor 1 januari 2017 moesten de rapporten binnen zijn. Nu blijkt dat slechts twintig procent van de zwembadeigenaren zich aan die wettelijke verplichting heeft gehouden. Bij risico’s moet de eigenaar direct maatregelen treffen.

In opdracht van minister Plasterk enquêteerde ingenieursbureau Arcadis 1027 binnenzwembaden. Arcadis bezocht er 68. Driekwart van de zwembadeigenaren hoestte een rapport op. De meeste zijn echter onvolledig.

Chloordamp tast bepaalde soorten roestvast staal aan. In 2011 kwam in Tilburg een vijf maanden oude baby om het leven nadat een geluidsbox naar beneden viel die met roestvast staal was opgehangen.

Reageer op dit artikel