nieuws

Installatiemarkt ‘lichtelijk overspannen’

utiliteitsbouw Premium 2756

Installatiemarkt ‘lichtelijk overspannen’

De installatiemarkt is lichtelijk overspannen. Als er problemen zijn bij bouwprojecten dan zijn er heel vaak installaties in het spel.

Dat zegt Frank van de Ven, directeur van Bouwbedrijf Van de Ven (nummer 22 van de Cobouw50) in een interview met Cobouw.

Een zorgpunt, vindt de Brabander. Hoe het komt, weet de bouwdirecteur niet. Mogelijk dat de installatiebedrijven problemen hebben met het vinden van goede mensen, nu de markt aantrekt.

Bouwbedrijf Van de Ven, dat ruim de helft van zijn omzet uit de bouw van bedrijfshallen haalt, zag zijn omzet in 2016 groeien van 152 miljoen naar 200 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 4,8 miljoen euro (2,4 procent).

Brabanders groeiden te snel

Met de bouw gaat het “de goede kant op”, vindt Van de Ven.“Wel wordt het niet één-twee-drie makkelijker.” De prijzen van toeleveranciers en onderaannemers stijgen.

Van de Ven is content met de omzetstijging. Wel ging dat afgelopen jaar gepaard met groeipijnen, vertelt de directeur in een interview met Cobouw. Het bedrijf groeide eigenlijk te hard.

“Ons doel om de barrière van 200 miljoen te doorbreken, is niet zonder slag of stoot gegaan.” Jarenlang behaalde Van de Ven een nettowinst van ruim 3 procent. De solvabiliteit blijft met 53 procent sterk. Van de Ven heeft 245 werknemers en een omzet per werknemer van 815.000 euro.

Dochterbedrijf Nieuwenhuizen-Daandels kwakkelde maar is weer gezond

Dochterbedrijf Nieuwenhuizen-Daandels draait goed, nadat het in de crisis een aantal jaren aan het kwakkelen was. “Een beetje op de nullijn, zoals je dat wel meer in de bouw zag”, zegt Van de Ven. Het afgelopen jaar werd 48 procent van de aandelen in Nieuwenhuizen-Daandels overgedragen aan het huidige management, Hans de Bonth en Edwin van de Langenberg.

Bijna de helft van de aandelen van Nieuwenhuizen-Daandels gaat naar het huidige management. 'Het idee erachter is dat ze hun eigen broek ophouden, zich verantwoordelijkheid voelen en dat wij er minder omkijken naar hebben”, zegt Frank van de Ven.

Bijna de helft van de aandelen van Nieuwenhuizen-Daandels gaat naar het huidige management.

“We hebben sinds ruim twee jaar een nieuwe directie, die is dusdanig goed, dat we besloten hebben bijna de helft van de aandelen over te dragen. Het idee erachter is dat ze hun eigen broek ophouden, zich verantwoordelijkheid voelen en dat wij er minder omkijken naar hebben”, aldus Van de Ven.

Lees hier het hele interview met Frank van de Ven: ‘Het buitenland is even mooi geweest

Reageer op dit artikel