nieuws

Onderzoek naar instorting garage duurt nog maanden

utiliteitsbouw Premium 3253

Onderzoek naar instorting garage duurt nog maanden

Het achterhalen van de hoofdoorzaak van de instorting van de parkeergarage in Eindhoven, kan nog enkele maanden duren. Dat laat BAM weten.

De parkeergarage stortte op zaterdag 27 mei deels in. Daarbij vielen geen gewonden, maar de ravage was enorm. Nog steeds kan de bouwplaats niet worden betreden, vanwege verder instortingsgevaar.

Het onderzoeksteam van BAM heeft nog altijd tien scenario’s in onderzoek. Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaken zal deze week met een robotauto 3d-scans en 360 graden-beelden worden gemaakt in de garage. De verzamelde gegevens zullen worden verwerkt tot een 3d-model, “waarmee ook de kleinste afwijkingen ten opzichte van het originele ontwerp zichtbaar worden”, aldus het bouwconcern. Eerder zette BAM al drones in.

Studie naar gehele of gedeeltelijke herbouw

BAM bestudeert ondertussen de mogelijkheden voor gehele of gedeeltelijke herbouw van het complex. De uiteindelijke besluitvorming hierover is “mede afhankelijk van de conclusies van het onderzoeksteam en van de medewerking en instemming van diverse betrokken partijen”.

Op woensdag is begonnen met het plaatsen van een 200 meter lange en 4 meter hoge schutting vóór de tijdelijke bouwhekken, die na de gedeeltelijke instorting waren neergezet.

Naast BAM doet ook TNO onderzoek naar de parkeergarage. Dat gebeurt in opdracht van Eindhoven Airport. De bouwer heeft bovendien ook een externe partij, Bureau Hageman, ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek.

Wat we tot nu toe weten over de instorting staat hier.

Reageer op dit artikel