nieuws

Dijkstra Draisma mikt op eerste energieneutrale voetbalstadion

utiliteitsbouw Premium 3501

Dijkstra Draisma mikt op eerste energieneutrale voetbalstadion

Voetbalclub Cambuur gaat zeer waarschijnlijk in 2020 spelen in een energieneutraal voetbalstadion op basis van geothermie. Het college van B&W van de gemeente Leeuwarden heeft ingestemd met de plannen van Bouwgroep Dijkstra Draisma en vastgoedbelegger Wyckerveste.

Als de gemeenteraad instemt, kan Dijkstra Draisma aan de slag. “Prachtig”, vindt directeur Biense Dijkstra Dijkstra Draisma de plannen. Het gaat volgens hem om een gebiedsontwikkeling waarin behalve het nieuwe voetbalstadion ook het WTC onder valt.

Van de 100.000 vierkante meter ontwikkeling is 70.000 vierkante meter bestemd voor “leasure en retail’. In het gebied ligt ook de Elfstedenhal, dat Dijkstra Draisma samen met Jorritsma onlangs bouwde. Wyckerveste investeerde eerder in het Parkstad Stadion, waar Roda JC voetbalt.

De stichtingskosten voor het stadion zijn 72 miljoen euro. De investering worden  fifty-fifty verdeeld tussen Dijkstra Draisma en Wyckerveste, zegt Dijkstra.

Energie voor 8.000 huishoudens

Onderdeel van de gebiedsontwikkeling is geothermie. Daarmee kan warmte en elektriciteit – gelijkwaardig aan achtduizend huishoudens – geproduceerd worden. “Geothermie is een nieuwe loot aan onze energietak”, zegt Dijkstra.

Dijkstra Draisma gaat het energiedeel van het project samen met een andere partij, die ervaring heeft met geothermie uitvoeren. Binnenkort maakt de bouwgroep bekend met wie. Dijkstra schat de kosten voor dit deel op 25 miljoen euro.

De voorbereidingen voor het geothermie-project zijn volgens Dijkstra in volle gang. De procedures lopen.

Het stadion is het minst spannende gedeelte van het project. “Daar is niet veel nieuws aan”, zegt Dijksta. Vier tribunes, parkeerkeerruimte; met prefab-bouwen komt dat in orde. “Dat hebben we vaker gedaan.”

Cambuur kan hoge ogen gooien in nieuwe stadion

Met het nieuwe stadion hoopt Cambuur een stabiele eredivisie-club te worden. De exploitatie van het nieuwe stadion geeft Cambuur de ruimte om hogere ogen te gooien. De voetbalclub uit Leeuwarden liep afgelopen seizoen op een haar na promotie naar de eredivisie mis. “De nieuwe trainer zei dat plek 14 in de eredivisie mogelijk moet zijn”, zegt voetballiefhebber Dijkstra. Dijkstra Draisma is shirt-sponsor van Cambuur.

Dijkstra Draisma en vastgoedbelegger Wyckerveste pakken de gebiedsontwikkeling in Leeuwarden samen aan.

Het collega van B&W heeft het plan kritisch door genomen en een second opinion laten doen. Volgens Dijkstra kwam daar uit dat het plan “solide” is.

De bouwdirecteur hoopt dat de gemeenteraad voor de bouwvak instemt met het plan.

Reageer op dit artikel