nieuws

Hoe krijg je kantoren duurzamer?

utiliteitsbouw Premium 2137

Hoe krijg je kantoren duurzamer?

Het wil nog niet zo vlotten met het verduurzamen van kantoren. Een flink deel van de voorraad ‘werkgebouwen’ moet het volgens cijfers van Vastgoeddatabureau Geophy, stellen met een bescheiden F-label. Tijd voor nieuwe verbouwprogramma’s? Statiegeld heffen misschien? Daarover gaat het Cobouw Café van 11 mei in Utrecht. 

Nederland heeft sinds 1 juni 2008 een Dutch Green Building Council. Er zijn ‘honderd’ prijzen voor de meest duurzame bouwer, de groenste ontwikkelaar of vrouw. Er zijn labels, bevlogen bouwers, keurmerken. En toch, schiet het vergroenen van gebouwen niet op. 

Natuurlijk. Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Neem nou Venlo en Hoofddorp. Met hun cradle-to-cradle-ambities, groene gevels en zelfreinigende waterzuiveringssystemen zijn het de duurzame koplopers van de Hollandse weilanden en poldermentaliteit en bouwen ze letterlijk aan een nieuwe economie. 

Paniek in kantorenland

Maar hoe zit het met het kantoor waar u in werkt? Voldoende frisse lucht? Of moet u toch erkennen dat u met enige regelmaat last heeft van niet functionerende airco-systemen? Op deze plek hebben meerdere deskundigen er al voor gewaarschuwd: zelfs als de ambitie er is wordt die vaker niet eens waargemaakt. Door broddelwerk van installateurs en of bouwers. Door gebrek aan samenwerking of aan geld.

En toch is er beweging. Gerben van Dijk, Cobouw-columnist en ‘Mister Leegstand’, schreef vorige week nog dat de paniek in kantorenland is uitgebroken. Niet eens zozeer de komst van een groenrechts kabinet baren gebouweigenaren zorgen, het zijn al eerder uitgesproken doelen van de huidige regering die ze doet bibberen van angst. 

In 2023 moeten kantoren namelijk allemaal een C-label of hoger hebben. Wie dat gaat betalen, is wederom de kwestie. Het Platform Duurzame Huisvesting (ja, van platforms voor duurzaamheid zijn er ook meerdere) kan het echter niet snel genoeg gaan. Die wil op 11 mei de discussie openen om al veel eerder aan de knoppen te draaien. 

Kom op 11 mei naar het Cobouw Café

Maar hoe dan? En vraagt dat om een inspanning van Jesse Klaver, misschien wel de toekomstige minister van circulariteit? Of maken we met zijn allen een denkfout. Moeten we niet vanuit het gebouw redeneren, maar vanuit de straat, de woonwijk of zelfs de stad?  

Praat mee met gasten als  Bernardo Korenberg (CSR Manager Bouwinvest), Roger Mol (waarnemend directeur Transacties en Projecten Rijksvastgoedbedrijf,) Han Blokland (CEO Engie) en Boudewijn Ruitenberg (directeur OVG) tijdens het Cobouw Cafe in Utrecht op 11 mei. Aanvang 16:00.  Aanmelden kan hier. 

Reageer op dit artikel