nieuws

‘Ierse bouwopdracht BAM van bijna miljard euro’

utiliteitsbouw 83

‘Ierse bouwopdracht BAM van bijna miljard euro’

BAM krijgt de opdracht voor de bouw van het nieuwe St James’s kinderziekenhuis in Dublin. Het project vergt een investering van ongeveer 950 miljoen euro.

Dat schrijft The Irish Times op basis van goed ingevoerde bronnen.

Van de vier meedingende bouwbedrijven zou BAM het laagste bouwbedrag op tafel hebben gelegd. Zowel BAM als opdrachtgever de Ierse staat willen geen commentaar geven op de berichtgeving. De staat zou het nieuws op 3 februari aan BAM hebben meegedeeld. Volgens The Irish Times krijgen de verliezende bieders twee weken de tijd om eventueel bezwaar te maken.

300 miljoen euro hoger dan geraamd

Het project is niet onomstreden. De stichtingskosten waren bij de start van de aanbesteding in 2015 geraamd op 650 miljoen euro. Dat het bedrag 300 miljoen euro hoger ligt, heeft te maken met de gecompliceerdheid van het gebouw en de fors gestegen bouwkosten. De jaarlijkse ‘bouwinflatie’ van 9 procent is het gevolg van een hernieuwde bouwhausse in Ierland, met name in Dublin. Bovenop dit bedrag komt nog eens 100 miljoen euro aan ict-investeringen. Naar verwachting maakt de Ierse overheid de winnaar van de aanbesteding over twee weken bekend, aldus de Ierse krant.

Het nieuwe ziekenhuis is in het noorden van Dublin gepland. De opdracht aan BAM Ireland zou een forse opsteker zijn voor Nederlands grootste bouwbedrijf. Vorige maand liep BAM nog een miljardenklus mis toen het Zuidasdok in Amsterdam naar Heijmans en Hochtief ging.

Op een verwachte omzet van 7,3 miljard euro is een bedrag van 950 miljoen euro aanzienlijk. Dat bedrag moet wel worden uitgespreid over vijf jaar; de verwachte oplevering is in 2021. BAM publiceert op 21 februari zijn cijfers over 2016.


Dit bericht verscheen eerder op Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel