nieuws

Schaatstempel Thialf dringt energiegebruik fors terug

utiliteitsbouw 429

Schaatstempel Thialf dringt energiegebruik fors terug

Met een geisoleerde schil, 5000 zonnepanelen op het dak en een slim gebruik van de warmte van de vriesmachine gebruikt schaatstempel Thialf nog maar de helft van de energie van voor de renovatie. Terwijl het complex in oppervlak is verdubbeld.

Dit weekeinde gaat de schaatstempel open voor publiek. Begin december worden de eerste wedstrijden verreden, de officiele opening vindt eind januari plaats. Een luchtgordijn rondom de tribunes maakt dat het voor de ijsvloer niet uitmaakt of  het stadion afgeladen is of dat er bijna geen toeschouwers zijn. De schaatsers gaan er vanuit dat ze  op de vernieuwde baan nieuwe recordtijden zullen neerzetten. Een van de doelen van de verbouwing was om van de baan in Heerenveen weer de snelste laaglandbaan in de wereld te maken.

Geïsoleerde schil

Het ontwerp van de renovatie is van architectenbureau Zwarts en Jansma, dat om te beginnen een grote geïsoleerde schil om het oude stadion trok. Belangrijk uitgangspunt was verder dat je vanuit alle plekken in het complex zicht moest kunnen hebben op de 400 meter baan. Daarvoor is een grote glazen wand gebouwd. Verschillende bezoekersstromen, waaromder die van recreanten en topsporters zijn aangepast. 

Met 5000 zonnepanelen op het dak vestigt Thialf een nieuw record voor sportaccomodaties. De restwarmte van de ijsmachine, die vroeger naar buiten werd geblazen, wordt nu benut voor verwarming van het complex. Ook energiezuinige verlichting doet een duit in het zakje en draagt bij aan de verbeterde energieprestatie. De directie van Thialf wil dat het ijsstadion in 2020 energieneutraal is. 

 

Reageer op dit artikel