nieuws

Oude kazernes en gevangenissen brengen 100 miljoen op

utiliteitsbouw Premium 18

Oude kazernes en gevangenissen brengen 100 miljoen op

Het afstoten van kazernes, ministeries en gevangenissen levert de staatskas dit jaar ruim 100 miljoen euro op. Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht in 2016 ongeveer 200 objecten te verkopen.

De opbrengst is lager dan vorig jaar, toen de verkoop van overbodige rijkspanden bijna 120 miljoen euro opbracht. Toen was het voormalige Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht de grote klapper: het ging voor 61,3 miljoen euro van de hand. Het totale aantal transacties stijgt nog wel aanzienlijk.  Vorig jaar ging het nog om 155 gebouwen.

Actief meedenken over risico’s

Het Rijksvastgoedbedrijf merkt dat de af te stoten panden steeds lastiger verkoopbaar zijn, maar profiteert tegelijk van de aantrekkende vastgoedmarkt. Er staan op dit moment nog drie oude koepelgevangenissen, verschillende defensieterreinen, paleis Soestdijk, de Bijlmerbajes, overbodig geworden kantoren en villa’s te koop. Vorig jaar is daarom al een nieuwe afstootstrategie uitgewerkt waarbij de organisatie actief probeert mee te denken om risico’s in te perken. Dat kan bijvoorbeeld door contacten te leggen over bestemmingswijziging van panden. 

Afstootstrategie


Nieuwe accenten afstootstrategie tot 2020

Bron: Rijksvastgoedbedrijf.

Reageer op dit artikel