nieuws

Kunstenaars nemen Bijlmerbajes onder handen

utiliteitsbouw 11

Kunstenaars nemen Bijlmerbajes onder handen

Kunstenaarsduo Haas en Hahn (Dre Urhahn and Jeroen Koolhaas) geven de Bijlmerbajes kleur. Nederlands beroemdste gevangenis sloot dit jaar de deuren en wordt deze weken omgebouwd om onderdak te bieden aan duizend vluchtelingen. Om de gebouwen een wat vriendelijker uitstraling te geven, worden ze met felkleurige mozaïeken verfraaid.

Haas en Hahn zijn vooral bekend van hun muurschildering in de favela’s van Rio de Janeiro. Samen met de lokale bevolking schilderden ze daar gigantische kunstwerken op de muren van de troosteloze woongebouwen in de sloppenwijken. Ze trokken er wereldwijde aandacht mee en herhaalden hun kunstje in onder andere in Haïti en Philadelphia.

De Bijlmerbajes is het eerste kunstwerk van het Nederlandse duo in Nederland. In de afgelopen weken werd de entree van het gebouw onder handen genomen. De torens volgen later. Het schilderwerk is uitgevoerd door een groep vrijwilligers, waaronder een aantal vluchtelingen dat al langer in Nederland verblijft.

Reageer op dit artikel