nieuws

Kant-en-klaar: Bouwplaats met groot bereikbaarheidsprobleem

utiliteitsbouw

Kant-en-klaar: Bouwplaats met groot bereikbaarheidsprobleem

Om een nieuwe aanbouw en verbouw voor de Tobiasschool in Amsterdam te maken, moest bouwbedrijf Vink + Veenman een moeilijke keuze maken: een deel van de monumentale school werd weggebroken om het bouwterrein te bereiken. “Zo’n bijzonder project heb ik nog nooit meegemaakt.”

De Tobiasschool, een vmbo voor kinderen met een leerachterstand, was toe aan renovatie. Het oude pand, een gemeentelijk monument, werd compleet omgebouwd en aan de achterkant van een nieuwe en veel diepere glas/staal vliesgevel voorzien. “In totaal is er 100 ton staal in gebruikt”, zegt uitvoerder Bastiaan Schoo. “Daarnaast hebben we op het binnenterrein een nieuwe aanbouw gemaakt met daarin een gymzaal, kantoren en technische ruimtes.”

Er was één probleem: de binnentuin is geheel omsloten door bebouwing, en aan de voorkant staat de school pal aan de straat. Materialen en bouwmaterieel konden niet door de huidige bebouwing. “Er is besloten een gat te maken in het schoolgebouw waardoor vrachtwagens en kranen toegang kregen tot het terrein erachter.” Het kostte flink wat rekenwerk door constructeurs. “Betonkolommen moesten worden doorgezaagd en we moesten een tijdelijke ophangconstructie en een nieuwe vloer maken. De oude funderingen mochten niet aangetast worden.”

“Het is wel raar om eerst iets te slopen, en later weer op te bouwen, maar er was geen andere optie. De spullen over de school heen tillen met een kraan was geen optie.”

Maar het duurde wel even voor de vergunning voor de sloop rond was. “Maar door de tijdsdruk konden we niet wachten met de sloop van de oude gebouwtjes die op het binnenterrein stonden. Dat hebben we dus met een minikraan moeten doen. We konden het grote sloopafval pas afvoeren toen de opening was gemaakt.”

Het was een bijzonder bouwtraject, blikt Schoo terug. “De technische maatregelen die we hebben moeten nemen, maar ook het contact met de omwonenden, die niet even gelukkig waren met de bouwwerkzaamheden, maakten dit een heel uitdagend project. Het is eigenlijk jammer dat je daar aan de straatkant eigenlijk niks van kan zien.”

Project: Renovatie en nieuwbouw Tobiasschool Amsterdam

Opdrachtgever : ROC Amsterdam
Aannemer: Vink+Veenman
Ontwerp: Rau Architecten
Bouwtijd: Ruim een jaar
Bouwsom:circa 6 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels