nieuws

Interview: ‘Goede mogelijkheid om dicht bij huis te investeren’

utiliteitsbouw

Interview: ‘Goede mogelijkheid om dicht bij huis te investeren’

Pensioenfonds ABP gaat 100 miljoen euro investeren in The Student Hotel, een huisvestingsconcept dat zich richt op studentenhuisvesting in universiteitssteden. “Onderwijs is een speerpunt”, zegt Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van ABP.

“Een prachtige mogelijkheid om dicht bij huis te investeren”, noemt Wortmann-Kool, de investering die pensioenbeheerder APG in studentenhuisvesting gaat doen namens ABP, het pensioenfonds voor onderwijzers en ambtenaren. “Als zich een goede kans voor Nederland voordoet, dan pakken we die graag.”

Behalve de gunstige rendement-risicoverhouding investeert APG ook in Nederlandse studentenhuisvesting vanwege de maatschappelijke roep om te investeren in Nederland. Onderwijs ligt voor het pensioenfonds voor de hand. “Dat is een speerpunt”, aldus de ABP-topvrouw.

De 100 miljoen euro die APG investeert in The Student Hotel is volgens Wortmann-Kool specifiek bedoeld voor het bouwen van studentenhotels in Utrecht, Maastricht en Delft. “Wij investeren in het bedrijf als zodanig, maar we hebben wel afspraken over de besteding van het geld.” Volgens haar heeft The Student Hotel een goed “track record”.

Het heeft in verschillende studentensteden oude kantoorpanden of industriële gebouwen geschikt gemaakt voor bewoning. Zo heeft Amsterdam enkele Student Hotels. In Groningen bouwt Plegt-Vos 365 kamers. In Amsterdam-Oost leverde Heijmans recent de laatste op. Heijmans-topman Bert van der Els glunderde van het resultaat: een industriële look and feel, zonder systeemplafonds, maar met leidingen en bedradingen open en bloot langs de plafonds. “Daar gaat mijn installatiehart harder van kloppen”, aldus Van der Els.

ABP heeft 350 miljard euro aan pensioengeld voor 2,8 miljoen deelnemers uitstaan. Pensioenbeheerder APG investeerde al eerder met het pensioengeld van ambtenaren en onderwijzers in buitenlandse Student Hotels. In Nederlandse studentenhotels wordt voor het eerst geld gestoken. “Het smaakt naar meer”, zegt Wortmann-Kool.

Het gaat in de meeste gevallen om transformatie van leegstaande kantoren, vaak ook in minder populaire delen van de stad, zoals in Amsterdam-West. “Dubbel interessant”, vindt de pensioendirecteur. “Behalve het oplossen van leegstand, breng je een oud gebouw letterlijk tot leven. Mooi meegenomen is dat de verbouwingen goed zijn voor de werkgelegenheid in de bouw.”

Wortmann-Kool houdt zich op de vlakte als haar wordt gevraagd of er meer woningbouwinvesteringen op tafel liggen. In energieneutrale woningen misschien? Of sociale huur? “We overwegen van alles. Als er een goede business case is, kijken we er graag naar.”

“Vastgoed is sowieso belangrijk”, vervolgt ze. Nederlands vastgoed is wenselijk. Kanttekening is dat naast risico en rendement een investering in vastgoed voor APG ook “omvang” moet hebben. In Nederland is het aanbod van woningvastgoed “behoorlijk versnipperd”, vindt ze. “Dat is precies het dilemma.” Voor het grote APG is het ondoenlijk te investeren in allerlei kleine woningbouwprojecten. Bij 100 miljoen begint zo ongeveer de belangstelling van de pensioenuitvoerder.

Krijgt APG wel voldoende grote Nederlandse woningbouwprojecten aangeboden? “Ik geloof dat de grote partijen ons wel weten te vinden. Maar als lezers van Cobouw op een idee worden gebracht, zou ik zeggen: welkom. Als kansen zich voordoen, staan we graag vooraan. Maar ik zeg er wel bij: we zijn geen bank, we zijn een pensioenfonds. Projecten moeten omvang hebben. Dan moeten wel meer partijen de handen ineen slaan.”

The Student Hotel

Corien Wortmann-Kool, de bestuursvoorzitter van ABP, woonde zelf in verschillende studentenhuizen. Volgens haar is het concept van The Student Hotel een gat in de markt. “Als je stage gaat lopen, is het altijd afwachten of er nog een kamer is. Het is heel erg zoeken. Op deze manier wordt het makkelijk om bijvoorbeeld voor een maand een kamer te huren.” The Student Hotel is ook voor toeristen toegankelijk. Kamers kunnen al voor een nacht geboekt worden.

Reageer op dit artikel