nieuws

Vogelzang produceert Kerto-Ripa dakelementen voor sportcomplex

utiliteitsbouw Premium

Vogelzang produceert Kerto-Ripa dakelementen voor sportcomplex

De leden van de chique Britse Hurlingham Club in Fulham sporten binnenkort onder een Nederlands dak. De elementen voor het groendak van hun nieuwe sportcomplex worden namelijk geleverd door Vogelzang Dakelementen.

De Hurlingham Club bezit 42 hectare aan tuinen. De club houdt vast aan tradities en erfgoed, maar wil de leden intussen ook moderne (sport-)faciliteiten bieden. De nieuwe racquetclub moest bij deze beide uitgangspunten aansluiten.

David Morley Architects ontwierp een verzonken, ingetogen gebouw met een gewelfd groendak. Om de visuele en de milieu-impact van de 35 bij 55 meter grote hal te minimaliseren, wilde het bureau het golvende dak laag houden.

De hoofdoverspanning wordt gevormd door stalen liggers. Om de vier tennis- en vier squashbanen de ruimte te geven en de kosten te beperken, is gekozen voor grote ruimtes tussen de liggers (12,7 meter). Deze wilde de architect opvullen met hout. Traditioneel gelamineerd hout met een massief houten beschot erop, bleek met een hoogte van 1200 millimeter voor de balken veel te hoog.

Hoofdconstructeur Price & Myers verzocht Metsä Wood een slankere dakconstructie te ontwerpen. Deze is door Vogelzang geproduceerd. Dit familiebedrijf is het enige bedrijf in Nederland dat CE-gecertificeerde Kerto-Ripa dakelementen kan leveren. In het Verenigd Koninkrijk is geen producent die de Ripa-technologie beheerst.

De ribben van de 124 geprefabriceerde cassettes zijn 600 millimeter hoog: de helft van wat het in gelamineerd hout zou worden. Woordvoerder Bas Meeuwissen van Metsä Wood: “Dat kan doordat het Kerto-hout 10 procent gecomprimeerd is en de 3 millimeter fineren voornamelijk in één richting lopen. Daarnaast is de toegepaste cassette een samengesteld element, waarbij de crux zit in de verlijming van de ribben met de bovenplaat. Zo wordt het één geheel, dat ook de schijfwerking opvangt. De dakplaat werkt dus mee in de sterkte van de constructie in plaats van dat hij los op de ligger ligt.” De cassettes zijn 1,2 meter breed en 12,7 meter lang. De totale hoogte bedraagt 645 millimeter.

 

Schets van de constructie.

Voor de akoestiek komen aan de onderzijde geperforeerde Sonans-platen. Deze in Nederland geïntroduceerde platen voorkomen hinderlijke flutte­­r­ echo’s en zorgen zo voor een goede geluidsabsorptie.

Reageer op dit artikel