nieuws

Modulaire huisvesting voor mkb met groeiplannen

utiliteitsbouw

Modulaire huisvesting voor mkb met groeiplannen

Bruil en Unica gaan de markt op met een modulair bouwsysteem voor het midden- en kleinbedrijf. De prijzen variëren van 850 tot 1200 euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak.

“Had ik dit concept maar tien jaar geleden gehad. Dan was ons veel gedoe bespaard gebleven”, zegt directeur Alfons van Woensel van Bruil, fabrikant van cementgebonden producten in Ede.

Samen met constructeur IMd en architectenbureau Matsomoto is een kleine twee jaar gesleuteld aan het concept. Unica zorgt voor de installaties. Doelgroep: vooral mkb’ers die ontevreden zijn over hun huidige huisvesting. Al is de werkwijze volgens de initiatiefnemers ook uitstekend toe te passen op meerlaagse appartementen.

Van Woensel: “Mkb’ers willen in de regel een bedrijfspand plus een kantoor. Hoe groot, hoe klein? Waar sta je over vijf jaar? Dankzij ons modulaire concept blijft de investering beperkt en kunnen zij eenvoudig inspelen op de groeiende of afnemende vraag naar ruimte. Als je te ruim in het jasje komt, kun je de meters die over zijn zonder grote moeite geschikt maken voor een andere gebruiker. De toepassingen zijn erg flexibel.”

De gevels bestaan uit geprefabriceerde betonnen sandwichelementen. In beeld is variatie genoeg. Daar heeft Matsomoto voor gezorgd. Ook mkb’ers werken immers liever in een gebouw met smoel dan in een vierkante doos.


De gevels van het modulaire bouwsysteem van Bruil en Unica bestaan uit geprefabriceerde betonnen sandwichelementen.

Dankzij de uitwerking in driedimensionaal inzichtelijke BIM-modellen liggen de voorbeelden feitelijk op de plank. Nu bestellen? Verkoopmanager Edward Verschoor denkt dat in mei de eerste schop de grond in kan. Mits alle vergunningen geregeld zijn. Maximaal zes bouwlagen zijn haalbaar. Aan een parkeergarage onder het gebouw is eveneens gedacht.

Iedere aannemer kan het concept in licentie uitvoeren. Mits in samenwerking met het team van vaste partners. De initiatiefnemers bieden de optie van financiering aan.

Van Woensel: “Bestaande gebouwen passen nooit. De plek is zelden ideaal en over een paar jaar zit je, ik spreek uit ervaring, met een te klein of een te groot pand.”

Reageer op dit artikel