nieuws

Fit- the-Future op proef voor senioren

utiliteitsbouw

Woningen beter levensloop bestendig maken en geschikt voor ouderen die verzorging nodig hebben. Daar gaat de Hogeschool Arnhem Nijmegen samen met bedrijven onderzoek naar doen in een nieuwe proefwoning.

De proefwoning Fit-the-Future heeft volgens lector Masi Mohammadi van het HAN-lectoraat Architecture in Health als hoofddoel maatregelen te onderzoeken die bijdragen aan de flexibiliteit van de woning. Deze maatregelen moeten het comfort en de beleving van ouderen vergroten, zodat senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Volgens projectleider Ron van Wijk van GFSC Consultants and Engineers moet het vooral een groene en gezonde woonomgeving worden. “We streven ernaar dat de woning energie gaat leveren. Maar hoeveel precies weten we niet en we stellen er ook geen keiharde eisen aan. Dat hangt sterk af van de partijen die aanhaken en hun innovaties in de praktijk gaan uitproberen.”

Duurzaamheid is een voorwaarde, maar Van Wijk nodigt leveranciers van onder andere verwarmingssystemen, ventilatie, domotica, isolatie, binnenwanden, gevelsystemen, keukens en badkamers uit te participeren en hun producten in Fit-the-Future uit te proberen. Docenten en studenten van de hogeschool zullen onderzoeken hoe de producten in de praktijk presteren en bijdragen aan de gestelde doelen. Ook studenten van de TU Eindhoven doen mee.

De proefwoning is neergezet door Huis en Milieu, dat gebruik heeft gemaakt van een prefabsysteem van Consolis VBI. Vooralsnog staat er in industriegebied Kleefse Waard in Arnhem vooral een karkas van beton, gefaciliteerd door de Stichting Greenhouse. Elektriciteit, water en gas komen de woning binnen, maar daar houdt het volgens Van Wijk op dit moment wel bij op. Om maar zoveel mogelijk ruimte te laten voor innovaties, zijn geen binnenwanden aangebracht, geen kabelkanalen, geen gevelafwerking of wat dan ook.

Van Wijk en Mohammadi zijn momenteel in gesprek met diverse partijen over toepassing van hun producten. “Een integrale benadering is namelijk ook één van de uitgangspunten.”

Op 27 november wordt het pannenbier gevierd. Dan houdt Mohammadi haar intreerede en vindt in de aula van de techniekfaculteit van de HAN een congres plaats. Hoe de woning wordt ingevuld, zal in de maanden daarna duidelijk worden en is volgens Van Wijk nog een groot avontuur.

Reageer op dit artikel