nieuws

Waarde bouwvergunningen voor kantoren krimpt fors

utiliteitsbouw

De gemeenten hebben vorig jaar voor amper een half miljard euro aan bouwvergunningen voor kantoren verleend. Rond de eeuwwisseling kwam jaarlijks nog een bouwstroom ter waarde van 2,2 miljard euro op gang.

Geen sector is tijdens de crisis zo zwaar getroffen als de kantorenbouw. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat ten opzichte van de eeuwwisseling over de gehele linie de waarde van de bouwvergunningen voor gebouwen fors gedaald is. Van de 16,4 miljard die in 2000 aan goede bedoelingen de pijplijn in ging, was in 2013 nog slechts 9,2 miljard euro over. Vorig jaar werden bouwbewijzen afgegeven voor 6,5 miljard euro aan nieuwbouw en 2,6 miljard aan renovatie. Vergeleken met 2012 nam de waarde van de vergunningen voor gebouwen met 17 procent af. De krimp in de toch al zwaar geplaagde sector kantoren bedroeg ruim een vijfde.

Reageer op dit artikel