nieuws

Mikado’s voor O2 Gebouw

utiliteitsbouw Premium

Mikado’s voor O2 Gebouw

De schuine kolommen voor het ‘Onderzoek en Onderwijs’-gebouw van de Amsterdamse VU staan bij de bouwer en de opdrachtgever bekend als ‘mikado’s’.

Het zijn stalen buizen van 18 tot 20 meter lang die van onder en van boven taps toelopen. Elke kolom is een kleine 7 ton zwaar. De mikado’s, stalen buizen met een diameter van 813 millimeter en wanden van 16 of 20 millimeter dik, worden in de fabriek samengesteld en aan elkaar gelast.

Twee kranen, een torenkraan en een 300-tons kraan, hebben de mikado’s in drie weken geplaatst. “Dat was nog niet zo makkelijk”, zegt projectleider Erik Schipper van J.P van Eesteren. Niet in de laatste plaats omdat de kranen dichtbij de aanvliegroutes van de traumahelikopters staan.

Artist’s impression van het Onderzoek en Onderwijs-gebouw van de Amsterdamse VU.

Reageer op dit artikel