nieuws

Klein deel van aanbod 
kantoren ‘kansrijk’

utiliteitsbouw

DTZ Zadelhoff zag in de eerste helft van dit jaar 470.000 vierkante meter kantooroppervlak de grens passeren van meer dan drie jaar leegstand.

Als kantoorruimte al lang niet meer gebruikt is, gaat de makelaar/vastgoedadviseur ervan uit dat de verhuurkansen niet bijzonder groot meer zijn. Het aanbod verhuist dan van de categorie ‘kansrijk’ naar ‘kanshebbend’. Geenszins uitgesloten is dat zich alsnog een gegadigde meldt, maar de hoeveelheid aan kantoren waarvoor dit geldt, is vergeleken met de totale vraag naar ruimte erg groot.

Het als kansrijk beschouwde aanbod vormde aan het begin van dit jaar 16 procent van de totale onverhuurde kantoorruimte die wordt aangeboden. De opname in de eerste helft van dit jaar was alles bij elkaar 485.000 vierkante meter. Bijna de helft, ruim 200.000 vierkante meter, was afkomstig uit de categorie kansrijk aanbod. Dit betekent dat daarin een groot deel van de dynamiek zit.

DTZ Zadelhoff-onderzoeker Frank van der Sluijs onderstreept dat voor het predicaat kansrijk meer nodig is dan een kortdurende leegstand. Het kantoor moet hiervoor goed scoren op nog een groot aantal andere aspecten waarop potentiële huurders gebouwen waarderen.

Het nieuwe kansrijke aanbod dat op de markt kwam, omvat 650.000 vierkante meter. Dit is meer dan de totale opname, wat impliceert dat een kans, hoe mooi ook, nog steeds niet meer is dan een kans.

Tot het kansrijke nieuwe aanbod van het afgelopen halfjaar behoort, behalve kantoorruimte die leegkomt doordat huurders vertrekken, ook nieuwbouw. Daarvan komen echter geen grote hoeveelheden meer op de markt zoals tot enkele jaren geleden, toen volop kantoren werd gebouwd, ook als later nog gebruikers moesten worden gevonden.

Vooral de aangeboden nieuwbouw op een aantal aantrekkelijke locaties is relatief kansrijk, zegt Van der Sluijs. Als aansprekende voorbeelden noemt hij de Piet Hein Buildings aan het Amsterdamse IJ en het kantoorgebouw First in Rotterdam, pal tegenover het Centraal Station.

Reageer op dit artikel