nieuws

Vergunning Pools pretpark rond, financiering vaag

utiliteitsbouw Premium

Vergunning Pools pretpark rond, financiering vaag

Het Poolse pretparkproject Adventure World Warsaw (AWW) heeft de bouwvergunning binnen en gaat over een maand bouwen. Dat zegt directeur Peter Mulder in een interview met Cobouw. Over de financiering van het megaplan blijft hij vaag.

Volgens Mulder zijn onderhandelingen met een nieuwe hoofdaannemer “in de afrondende fase”. Voor de langetermijnfinanciering zou hetzelfde gelden. Dat laatste is opmerkelijk, want Mulder heeft altijd volgehouden dat het geld zou loskomen na afgifte van de bouwvergunning. Gebrek aan vertrouwen dat dit werkelijk zou gebeuren, was voor Imtech twee weken geleden de reden om met een schikking afscheid te nemen van het project. Voor de technisch dienstverlener bijzonder pijnlijk, omdat het pretparkproject met 680 miljoen euro het grootste uit zijn geschiedenis was. Na de bekendmaking van grote afboekingen op Poolse projecten, stortte de beurskoers van het bedrijf in en werden topmanagers uit Polen, Duitsland en Nederland de laan uit gestuurd. Mulder wil over de financiering wel kwijt dat het een converteerbare obligatiefinanciering is, geregeld door een consortium van banken. Aandeelhouders zouden een Nederlandse en een Luxemburgse partij zijn.

Volgens Mulder, die voor het eerst uitvoerig ingaat op de affaire, is AWW er in de schikking met Imtech “op een nette manier uitgekomen, beide partijen waren heel tevreden”.

Een woordvoerder van Imtech laat in een korte reactie weten dat een vordering van Imtech op AWW onderdeel is van schikking. Hoe hoog die is, wil hij niet kwijt. “Maar mooi om te horen dat hij er tevreden over is”, klinkt het cynisch. Het feit dat de financiering nog altijd niet rond is na afgifte van de bouwvergunning, ziet hij als bewijs dat Imtech juist heeft gehandeld. “AWW had en heeft zijn financiering niet op orde. Wij zijn heel blij dat we uit dit project zijn.”

Lees het interview met Peter Mulder

Reageer op dit artikel