nieuws

Fundamenten Poolse nationale bank dragen statig kantoorpand

utiliteitsbouw Premium

Fundamenten Poolse nationale bank dragen statig kantoorpand

De moderne werkruimten van het kantoorgebouw Senator in Warschau doen in veel opzichten herinneren aan het statige bankgebouw uit de 19e eeuw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgebombardeerd.

De skyline van Warschau wordt gedomineerd door moderne gebouwen en wolkenkrabbers. Sinds de jaren negentig schoten de moderne kantoorgebouwen uit de grond en inmiddels heeft Warschau de aanblik van een moderne metropool.

Een van de laatste plekken die nog niet waren ontwikkeld was een stuk grond aan de Bielanskastraat, waar ooit het pand van de Poolse nationale bank stond. Hier is een geheel nieuw pand, neergezet door Ghelamco, een Belgische ontwikkelaar waarvan de vestiging in Warschau geleid wordt door de Nederlander Jeroen van der Toolen.

Aanvankelijk was de grond in handen van Duitse beleggers. Door de jaren heen hadden verschillende overheidsinstanties plannen om die grond aan te kopen. Zo was ooit het plan om er het museum van de opstand te bouwen. Deze plannen mislukten vanwege de hoge aanschafprijs van de grond. “Wij stapten echter op het juiste moment in, toen deze mensen geld nodig hadden. Wat hielp is dat we het enorm goed konden vinden met de verkopende partij. Het hielp ook dat wij ze konden overtuigen van onze plannen om de sfeer van de plek weer in ere te herstellen”, aldus Van der Toolen.

Het ontwerp van de Senator is geïnspireerd door het oorspronklijke gebouw van de nationale bank. Het werd gebouwd op de fundamenten van het oude pand. De vloer is gedeeltelijke opengewerkt en toont de fundamenten aan de bezoekers.

Kassiers

Ook het atrium met zijn glazen dak is volgens het originele ontwerp opgebouwd. De centrale muur is in oude stijl gerestaureerd en geeft zo een goede indruk hoe vroeger in deze zaal het geld door de kassiers moet zijn uitgegeven. Volgens Van der Toolen zijn er meer historische plaatsen waar het verleden goed is terug te zien.

Het ontwerp van de Senator is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de stadsconservator van Warschau. Van der Toolen had over de samenwerking niet te klagen. “Wij hebben zo veel mogelijk van het originele pand uit 1907 willen laten terugkomen. Dat paste goed in zijn straatje. Maar bij andere projecten is dat wel eens anders gelopen. Zeker als je in het oude centrum van de stad wilt bouwen. In het geval van een meningsverschil is er geen instantie die kan bemiddelen en eindigt een conflict meestal in de rechtzaal. Dit zijn tijdrovende procedures en ze kosten veel geld.”

Ghelamco is de grootste kantoorontwikkelaar in Polen. De Senator was voor het personeel van het bedrijf een bijzonder project. “Het geeft veel voldoening om een gebouw te maken dat in de belangstelling staat en waarvan de hele stad weet waar het over gaat.”

In het kantoorpand zijn onder meer een aantal Poolse dochterondernemingen van Rabobank International gevestigd, zoals De Lage Landen Polska en Athlon Car Lease Polska. Deze bedrijven bevonden zich in verschillende kantoorpanden verspreid over de stad en zitten nu voor het eerst bij elkaar onder een dak. “Wij zijn erg enthousiast over het ontwerp. Maar ook de historie en de band met wat vroeger het hart van het financiële centrum in Polen is geweest, maakt dat wij ons hier graag hebben gevestigd”, aldus Eric van Vliet, managing director van Athlon Car Lease Polska.

Ook burgemeester Gronkiewicz Walz van Warschau is het niet ontgaan dat er Nederlanders in het pand zitten. “Ik heb ooit een tijdje in Nederland gestudeerd en heb daar veel goede contacten in Nederland aan overgehouden. Daarom ben ik blij dat de Rabobank-dochters een goede werkplek in de stad hebben gevonden”, aldus Gronkiewicz Walz tijdens het leggen van de eerste steen van het gebouw, een jaar geleden.

Hoewel Warschau al 3 miljoen vierkante meter kantoorriumte heeft, is de Poolse hoofdstad nog steeds een interessante markt voor kantoorbouwers. “Als je kijkt naar andere Europese hoofdsteden, is het aantal vierkante meters per hoofd van de bevolking nog steeds heel erg laag. Dit aantal kan zich nog wel verdubbelen.”

Volgens Van der Toolen zijn er nog veel bedrijven die in oude of slecht passende kantoorruimtes zitten. “Je hebt eerst de internationale bedrijven die voor een opwaardering gaan. Nu zie je Poolse bedrijven volgen naar A-klasse-gebouwen. Daarna volgen de geprivatiseerde overheidsbedrijven en de overheid. Dat gebeurt niet allemaal vandaag, maar er zit nog steeds een enorme groei in.”

Volgens Van der Toolen heeft er de afgelopen jaren een behoorlijke professionaliseringsslag plaatsgevonden in de bouwsector in Polen. Dit is het logische gevolg van de toename van het aantal bouwactiviteiten in het land. Van der Toolen constateert dat dit ook zijn weerslag heeft op de personeelskosten. “Het is al lang geen probleem meer om vakmensen te vinden, maar je moet ze salarissen betalen die gelijk zijn aan die van hun collega’s in West-Europa.”

Reageer op dit artikel