nieuws

‘Kosten onderhoud zorgvastgoed kunnen omlaag’

utiliteitsbouw

Veel zorginstellingen kunnen vrijwel probleemloos flink besparen op de kosten van gebouwonderhoud. Het blijkt een kwestie van planning, organisatie en keuzes maken.

Dergelijk “strategisch vastgoedonderhoud” is geen gemeengoed, weet Jean-Mac Vloemans van het Bossche bureau Hevo.

Volgens hem kan het instellingen echter een kostenbesparing opleveren tot wel 15 procent. “Het gaat er dan om dat je het op een goede manier aanpakt. Met een integraal plan hoe je het totale onderhoud wilt doen en welke keuzes je daarbij wilt maken: wat vind je belangrijk en wat minder belangrijk.“ De vraag is, geeft hij als voorbeeld, of alle gebouwen van top tot teen moeten glimmen.

“Vind je uitstraling belangrijk dan kan ik me voorstellen dat het schilderwerk bij de entree veel aandacht krijgt. Bij het buitenhuis kan dat wellicht wat minder frequent gebeuren. Maar niet tot de boel afbladdert natuurlijk.“

Essentieel acht hij in elk geval altijd het onderhoud dat nodig is voor het functioneren van de zorg. Voor de operatiekamers is daarom mogelijk juist extra inzet nodig.

Aanbesteden

Alsalle plannen duidelijk zijn, zou het werk relatief veel efficiënter zijn aan te besteden. “Met prestatiegerichte opdrachten. Nu gaat het nog in circa 80 procent van de gevallen om inspanningscontracten.” Meer duidelijkheid over de te leveren prestatie moet de efficiëntie flink verhogen.

Opdrachten komen, weet hij, ook nog erg versnipperd op de markt. Opdrachtgevers letten bij de afzonderlijke opdrachten weliswaar goed op de centen, maar potentiële schaalvoordelen blijven onbenut.

Nieuwbouw biedt, zo merkt hij op, een uitgelezen kans om goed te beginnen: “Door bij de start gelijk een goede langetermijnvisie voor het onderhoud te maken.”

Primaire processen

In de jaren voorafgaand aan dergelijke nieuwbouw vallen de kosten ook al flink te drukken: “Als je weet dat gebouwen over een beperkt aantal jaren aan hun eind zijn, kan het de moeite waard zijn ten aanzien van onderhoud nog slechts te focussen op primaire processen en op veiligheid en gezondheid.”

Reageer op dit artikel