nieuws

‘Ontwerpers kunnen leren van brand school’

utiliteitsbouw Premium

Alle gevels die op een houten regelwerk zijn gemonteerd hebben een hoge vuurbelasting. Nederland staat vol met deze constructies. Ze voldoen echter wel aan alle huidige regels. Architect Klaas Paul de Boer vindt het van belang dat ontwerpers en constructeurs kennisnemen van de conclusies die zijn getrokken na een brand die een door hem ontworpen school verwoestte.

“Als de regelgeving tekortschiet, moet die worden aangepast”, vindt De Boer, partner bij Team 4 Architecten. Hij ontwierp enkele jaren geleden voor de gemeente Groningen een nieuw gebouw voor twee basisscholen. De gevel van koperplaat was gemonteerd op een houten regelwerk met daarachter een 2,5 centimeter brede luchtspouw.

In de vroege ochtend van zaterdag 16 oktober 2010 brandde de net twee jaar in gebruik zijnde school in een mum van tijd tot de grond toe af. Op initiatief van de brandweer zijn diverse onderzoeken gestart naar de oorzaak van de brand. Tegelijkertijd kwam een operatie op gang om circa duizend leerlingen nieuw onderdak te verschaffen. Parallel daaraan gingen de bouwpartners in overleg over herbouw van het schoolgebouw naar het ontwerp van het afgebrande gebouw. Daarbij draaide alles om snelheid, terwijl de opdrachtgever scherp in de gaten moest houden dat alle procedures correct werden gevolgd.

Herbouw dus, maar wel met een aangepaste constructie achter de koperen gevel. De ontwerpers hebben niet de tijd gehad de resultaten van de lopende onderzoeken af te wachten en troffen geen halve maatregelen. Al het hout in de gevel is verdwenen en vervangen door staal: het koper is nu geschroefd op een geprofileerde staalplaat en tegen de houtskeletconstructie is een brandwerende harde spaanplaat van 10 millimeter aangebracht. De gevel is hiermee volgens architect De Boer onbrandbaar geworden. Dit gaf voldoende vertrouwen om de nieuwe koperplaten opnieuw te schroeven en te felsen.

> pagina 5: Brandveilig en fris schoolgebouw

Reageer op dit artikel