nieuws

Van de hoed en de rand

utiliteitsbouw

Van de hoed en de rand

Hoe krijg je wanddelen in een toren naar boven als ze de maten van de lift overstijgen? Speciaal voor het JuBi-project ontwikkelde wandenfabrikant Bruynzeel Interfinish, een tilhulp voor het verticale transport. Daarbij maakte het bedrijf handig gebruik van de hoge hoed die liften hebben.

Althans, het lijkt een hoge hoed op een tekening met zijaanzicht. In werkelijkheid is de hoogte van de liftkooi vergroot door een deel van het dak te verwijderen. Het was de enige manier voor het bedrijf om zijn materialen naar boven te krijgen. Zodra de geladen tilhulp, een langwerpig stalen karretje, de lift in wordt gereden, zorgt een soort hefboom ervoor dat het voorste gedeelte schuin omhoog wordt gericht, de ‘hoed’ in.

Het is passen en meten voor de montageploegen van het wandenbedrijf uit Almere. Een kwart van het uitvoerende werk is nu gedaan. Begonnen op de tiende in de A- en C-toren, die gelijktijdig van binnenwanden worden voorzien, zijn de monteurs op de negentiende verdieping aanbeland, net over de helft. Ze moeten naar de 35ste. Vanaf januari staan de verdiepingen in de laagbouw op de planning.

Daar verandert het werk van seriematig naar het leveren van maatwerk. Op de verdiepingen in de torens zijn alle maten gelijk, daaronder zijn de ruimten divers qua afmetingen. “In de torens zijn bijvoorbeeld alle hoeken 90 graden, in de laagbouw moeten we ook hoeken maken van 70 graden”, licht ontwerper Bouke de Jong toe.

De opdracht voor JuBi heeft de ontwerpafdeling van Bruynzeel Interfinish in het voortraject flink aan het werk gezet. Voor de wanden is de basis van het type Ter Borch genomen, maar architect Silke Roerig van Hans Kollhoff Architekten heeft een geheel eigen ontwerp gemaakt, met een ander bevestigingssysteem. De Jong is al in 2010 begonnen met rekenen en tekenen, voordat op de tiende verdieping drie voorbeeldkamers konden worden ingericht. Pas daarna mocht de 15 tot 20 man sterke ploeg aan het werk. Dat was afgelopen voorjaar.

Maar het vele werk heeft de wandenfabrikant wel een nieuw ontwerp opgeleverd, inclusief transportsysteem. Opvallend aan het wandontwerp is een 17 centimeter hoge plint, die standaard maar maximaal 6 centimeter is. De plint heeft overal dezelfde hoogte en loopt in de kamers naadloos over in de kabelgoten onder de ramen. In de gangen vormt de doorlopende rand een fraai interieurdetail. “Dit is toch wel mooi, het totaalbeeld is heel specifiek”, zegt projectleider René van Kaam goedkeurend, terwijl hij een gang van een al opgeleverde verdieping inkijkt.

De plint komt dus ook terug in de aluminium kaderdeuren, met tweemaal zes millimeter dik glas, gescheiden door een luchtspouw. De binnendeuren, normaal 40 maar hier 65 millimeter dik, hebben een geluidsisolatiewaarde van 35 decibel en zijn ook speciaal voor JuBi ontworpen. Het glas in de met steenwol geïsoleerde gangwanden van gips met een melamine-afwerking hebben een dikte van 20 millimeter.

Als de montageploegen volgend jaar zomer de deuren van de twee nieuwe ministeriegebouwen achter zich dichttrekken, hebben ze er heel wat kilometers opzitten. Om precies te zijn: 10 kilometer dwarswand en 4 kilometer gangwand, in oppervlakte 42.000 vierkante meter. En 1500 deuren.

Reageer op dit artikel