nieuws

Kostbaar bouwen op postzegelformaat

utiliteitsbouw Premium

Een lage winstmarge nemen om de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen. Aannemersbedrijf Draisma koos ervoor bij de bouw van de JT bioscoop in het centrum van Apeldoorn.

De JT bioscoop in Apeldoorn is een gebouw met een bvo van 2400 vierkante meter, de slecht bereikbare bouwplaats meet 2600 vierkante meter. Alsof je een vrachtwagen in Madurodam parkeert. Het logistiek complexe werk vormt voor de aannemer een uitdaging om binnen het budget te blijven. “Er zit een lage winstmarge op dit project, maar voor de continuïteit van het bedrijf is het bouwen van deze bioscoop belangrijk”, zegt projectleider Heinz Stanneveld van aannemersbedrijf Draisma.

Het project is voor een heel scherpe prijs aangenomen, 3,7 miljoen euro om precies te zijn. Er treden veel bijkomende kosten op die zeker niet bij de meeste projecten van toepassing zijn. Precariorechten van gemeentelijke grond voor het beperkte ketenpark, het huren van externe kantoorruimte voor bouwvergaderingen, het huren van particuliere parkeerruimte. Het is een greep uit de kostenposten die Draisma moet maken om logistiek uit de voeten te kunnen. “In samenspraak met de gemeente Apeldoorn hebben we een verkeersplan gemaakt om materiaal en voertuigen aan- en af te voeren”, zegt Stanneveld in zijn tijdelijke kantoor in een bedrijvencomplex op een steenworp afstand van de bouw. “We zitten midden in het centrum. Zware trailers moeten over de busbaan heen, want via andere wegen konden ze de bouwplaats niet bereiken. Dat vervoer moet op elkaar worden afgestemd. Je moet rekening houden met belangen van omwonenden en winkeliers. Het is lastig van tevoren in te schatten hoeveel tijd en geld in zulke processen gaan zitten.”

Verantwoordelijkheid

De hoofdaannemer geeft ook de onderaannemers verantwoordelijkheid met welk materieel ze materialen vervoeren en waar ze hun voertuigen kunnen parkeren. “Contractueel is vastgelegd waar ze kunnen aanrijden en waar de laad– en losmogelijkheden zijn. Soms merk je dat onderaannemers toch met te hoge busjes komen. Tja, jammer dan, ze moeten zelf zorgen voor een alternatieve oplossing. De hoofdaannemer kan niet overal verantwoordelijk voor zijn.”

De zeer krappe bouwplaats en slechte bereikbaarheid waren voor Draisma aanleiding om de draagconstructie zoveel mogelijk te prefabriceren en just-in-time aan te leveren. “In het bestek van de architect zouden de ruwbouwwanden van de zes zalen en het foyer in het werk worden gestort, maar dit was financieel-technisch onmogelijk. Daarom hebben wij gekozen voor holle wandsystemen die in de fabriek ook gewapend worden. Dat zijn prefab wanden van negen meter hoogte, tamelijk zeldzaam in de bouw. Twee kranen kwamen er aan te pas om deze wanden goed op hun plaats te krijgen.” Alle aangevoerde prefab elementen werden en worden gelijk na aankomst gemonteerd, waarna de voertuigen en materieel weer snel moesten vertrekken. De minutieuze planning verliep niet altijd even vlekkeloos. “Soms duurde de handling van materiaal door de kranen wat langer dan gedacht.” Dankzij het mooie weer in het voorjaar en het doorwerken tijdens de bouwvak verliep de montagetijd sneller dan gedacht. Dit had gunstig effect op de aan– en afvoer van materiaal en materieel, zodat Draisma nog op schema loopt. Binnen een jaar moet de bioscoop zijn opgeleverd. Zoals het er nu naar uitziet wordt 1 december gehaald. Zo niet, dan moet Draisma een forse boete betalen. En die extra onvoorziene kosten kan de aannemer echt niet gebruiken.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Punt Vastgoed Beheer, Heerhugowaard

Architecten: Breebaart Korver en Het Architectenhuis

Hoofdaannemer: Draisma

Directie: Breebaart Korver

Constructeur: HB & S Konstrukteurs, Hoorn

Adviseur installaties: Schreuder

Bouwtijd: maart 2011 – 1 decem-ber 2011

Aanneemsom: 3,7 miljoen euro

Reageer op dit artikel