nieuws

Eindhoven speelt pps-spel slim

utiliteitsbouw

De financiering van de tweede pps-school in Nederland is nog niet rond. Een bewuste keus van Eindhoven die de afgevallen partijen veel tenderkosten scheelt. Winnaar Van Straten/Complan moet deze zomer wel doorwerken om zowel de financiën als het ontwerp voor de internationale school af te krijgen.

De slimste regio van de wereld trekt slimme mensen uit alle windstreken. De internationale school moet een ontmoetingsplek worden, is de gedachte achter het ombouwen van de oude kazerne bij de bossen. De buitenkant van de Constant Rebecque-kazerne blijft volledig in tact. Maar de leerlingen van de school hebben wel meer vierkante meters nodig dan het Rijksmonument biedt en daarom volgt een aanbouw. Van Straten/Complan is afgelopen week aangewezen als preferred bidder en zal de komende maanden hard aan het werk moeten om zowel het voorlopig ontwerp verder uit te werken tot een definitief ontwerp en de hele financiering van het dbfmo-contract rond te krijgen. De marktcombinatie heeft al contact met BNG, maar zal alle details nog moeten uitwerken.

Eindhoven heeft het aangedurfd om alleen de winnaar van de aanbesteding de hele procedure van ‘due diligence’ te laten doorlopen. Partijen moeten normaal gesproken voordat zij hun inschrijving indienen, een grondige toets doen op de technische, juridische en financiële aspecten van het project om te borgen dat de inschrijving die zij indienen klopt. Een gecommitteerde bieding brengt hoge kosten met zich mee. De afvallers BAM en Bouwgroep ‘s-Hertogenbosch zijn die kosten bespaard gebleven. In een eerder stadium was Hurks al afgehaakt.

Financiers zeggen momenteel minder makkelijk ja en de kosten zullen ook iets lager uitpakken omdat slechts één partij zich meldt in plaats van drie. Een stap die Rijkswaterstaat al wel zette bij de aanbesteding van de A15 Maasvlakte-Vaanplein, maar de Rijksgebouwendienst tot op heden nooit aandurfde. Het standaard-contract van de Rijksgebouwendienst is wel de basis voor de pps-constructie.

Kwaliteitscriteria

Eindhoven heeft voor de 50 procent gegund op prijs en op 50 procent op zeven kwaliteitscriteria zoals inpassing in de omgeving, leerlingenconcept en flexibele indeling van het gebouw. Het winnende consortium heeft op beide onderdelen als beste ingeschreven en bleek grote concurrent BAM met miljoenen euro’s te zijn voorbijgestreefd. Voor 54,3 miljoen euro moet de kazerne worden omgetoverd tot bruisende internationale school. De oude appèl-plaats wordt schoolplein. Ongeveer 30 miljoen daarvan is nodig voor de bouwfase. De lokale partij heeft een jaar keihard moeten werken om de opdracht binnen te slepen, maar kon wel terugvallen op ervaring met het ombouwen van oude gebouwen.

Volgens directeur Frank de Garde van Van Straten heeft de ontwikkelende bouwer al veel vaker te maken gehad met design & construct-contracten en beschikt de onderneming ook over een onderhoudspoot. Bewust is gekozen voor regionale spelers om het consortium op te tuigen. De partijen zullen de hele vakantie moeten doorwerken om te voldoen aan de eisen.

Het is de bedoeling om het project 20 september definitief te gunnen en dan in maart met de werkzaamheden te beginnen. Het nieuwe schooljaar van 2013 trekken de leerlingen in het gebouw. De Garde verwacht dat nog flink wat tijd gaat zitten in de uitwerking van het ontwerp op hoofdlijnen tot een gedetailleerd plan. Strukton is in de arm genomen voor een slim energieconcept. Daarbij wordt gedacht aan zonnecellen en watercondensatie. Het idee is wel om de pv-cellen pas over twee jaar aan te schaffen omdat de technologie op dat gebied zich razendsnel ontwikkelt.

Reageer op dit artikel