nieuws

Bouwtechnische bijzonderheden converterstation

utiliteitsbouw Premium

Kunststof wapening in oplosbare zakjes en grondcompactie zijn de bijzondere technieken die BAM toepast bij de bouw van het converterstation voor de BritNed stroomkabel door de Noordzee.

De kabel gaat morgen de eerste stroom leveren en verbindt de stroomnetten van Nederland en Engeland met elkaar. BAM bouwde zowel op de Maasvlakte als op het Britse eiland Grain een converterstation om de hoogvoltaïsche gelijkstroom om te zetten in wisselstroom en omgekeerd. Om tijd te winnen die tijdens de vergunningsprocedure was verloren, besloot BAM het gebouw op de Maasvlakte niet op palen neer te zetten maar op staal te funderen. Met behulp van grondcompactie werd het zand van de eerste Maasvlakte tot 10 meter diepte verdicht.

In de betonvloeren die daar op kwamen moesten op sommige plekken de wapeningsstaven ontkoppeld zijn om zwerfstromen te voorkomen. Aangezien de lasten daar niet zo hoog waren, besloot BAM volgens projectmanager Jaap de Vries het beton daarop te wapenen met kunststof vezels. Dat werd in oplosbare zakjes, net als bij vaatwasblokjes in de truckmixers gekieperd zodat het geleidelijk mengde en niet ging klonteren.

Reageer op dit artikel