nieuws

Kleurrijke folie geeft extra gelaagdheid

utiliteitsbouw Premium

Het multifunctioneel centrum in het Friese dorpje Burdaard heeft ondanks zijn forse omvang een speelse uitstraling. Elk bouwvolume heeft een eigen kleur gevelfolie. Door plaatselijk afschuinen van de houten gevelbetimmering krijgt het gebouw een extra gelaagdheid.

Bouwbedrijf Lont legt momenteel de laatste hand aan het casco van het
multifunctioneel centrum. De nieuwbouw staat aan de rand van het Friese dorpje
Burdaard dat 1100 inwoners telt. De gemeente Ferwerderadeel koos ervoor om de
maatschappelijke voorzieningen in het landelijke gebied in één dorp te
concentreren. Het centrum herbergt onder andere het dorpshuis, een zorgcentrum,
jeugdsoos, bibliotheek, kinderdagverblijf en binnen- en buitensportruimte. “Met
4000 vierkante meter oppervlakte is dit veruit het grootste gebouw van het dorp.
Van meet af aan zijn we bezig geweest met de vraag hoe we een gebouw van deze
omvang in een dorpse schaal kunnen inpassen”, licht Doeke van Wieren van TWA
Architecten toe. Het ontwerp van het plaatselijke architectenbureau voorziet in
zes geschakelde bouwvolumes. Elk huisje heeft zijn eigen ingang en kleur die
verwijzen naar de functionele invulling. “We hebben er voor gekozen om alle
gevels in één materiaal uit te voeren. Door achter de open houten gevelbeplating
van elk gebouwdeel een andere kleur gevelfolie toe te passen zijn de volumes van
elkaar te onderscheiden.” De hele buitengevel is opgebouwd uit verticaal
geplaatste geveldelen van gemodificeerd vurenhout. Door deze 18 millimeter dikke
gevelplaten plaatselijk – links of rechts – af te schuinen krijgt de gevel een
extra dimensie. “Als je haaks op de gevel kijkt, is de gekleurde folie over de
volledige breedte volledig zichtbaar. Maar kijk je onder een hoek, dan lopen de
15 millimeter dikke spleten tussen de semitransparante, gemodificeerde
vurenhouten geveldelen dicht.” De architect spreekt van “een subtiel spel met
kleuren achter de open gevelbetimmering. Het valt niet direct op, maar je ziet
het wel.” Folieproducent Fassawall leverde voor het project honderden meters
gekleurde gevelfolie in primaire en regenboogkleuren. “De gevelconstructie is
vrij standaard. UV-bestendige en waterkerende gevelfolie wordt doorgaans bij een
open gevelbetimmering in zwart uitgevoerd en heeft geen andere functie dan het
realiseren van een optimale bouwkundige aansluiting. Met het foliemateriaal
hebben we de gevel esthetisch weten te verfraaien. In combinatie met de
afgeschuinde geveldelen zijn we erin geslaagd het gebouw een extra gelaagdheid
te geven.”

Bewerkelijker

Uitvoeringstechnisch vergde deze oplossing wat meer inspanning. “Het
aanbrengen is wel aanzienlijk bewerkelijker gebleken dan een standaard folie.
Het materiaal is in het werk aangebracht en blijft uiteindelijk in het zicht.
Daarbij gaat het deels om lichte kleuren, onregelmatigheden zijn daardoor eerder
zichtbaar.” Op de stalen dakconstructie komt een sedumdak. “Het is een licht
gebouw, maar met een relatief zwaar groen dak. Door op het dak meer massa aan te
brengen, vergroten we het accumulerend vermogen.” Het plaatselijke
architectenbureau is verantwoordelijk voor het hele stedenbouwkundig ontwerp.
Recentelijk werd een nieuwe basisschool opgeleverd die door een 40 meter lange
overkapping met het multifunctionele centrum zal worden verbonden. Deze 4,5
meter brede droogloop doet tevens dienst als fietsenstalling. Ook komt er nog
een nieuw dorpsplein en zullen nabij het multifunctioneel centrum twaalf
patiowoningen verrijzen. De aanbesteding staat begin volgend jaar gepland.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel