nieuws

Garage met speelse ‘glas in lucht’-gevel

utiliteitsbouw

Garage met speelse ‘glas in lucht’-gevel

Een parkeergarage in het hart van Lelystad werd bekleed met meer dan 6500 unieke glasplaten die gezamenlijk het menselijke gezicht van de stad weergeven. De panelen van het figuratieve schilderij van formaat variëren zowel in profilering, kleur als plaatsing. Ze zorgen gezamenlijk voor een dynamisch beeld.

Jean-Paul Kerstens, directeur van het Arnhemse architectenbureau
Maak<architectuur, omschrijft de gevel als “glas in lucht”, een speelse
variant op glas in lood. “Om alle glasplaten bevindt zich een luchtstrook van 10
centimeter waardoor de garage op natuurlijke wijze is geventileerd. Afgezien
hiervan is deze gevel puur decoratief.” Op het figuratieve schilderij dat zich
op 4 meter hoogte bevindt, zijn delen van gezichten te zien, een verwijzing naar
het menselijke gezicht waaraan hard wordt gewerkt in Lelystad. Het
architectenbureau maakte het glaskunstwerk samen met kunstenaar Jurriaan van
Hall. Zijn schilderij van 6 meter lang en 22 centimeter hoog diende als basis en
werd 50 keer uitvergroot.

Opgedeeld

De circa 6500 verschillende panelen zijn 8 millimeter dik en van gehard glas.
Elke glasplaat van 50 centimeter in het vierkant is opgedeeld uit twee verticale
stroken. “Het linker- en rechterdeel zijn verschillend van kleur waardoor een
spectrum van kleuren ontstaat. Elke plaat is geprofileerd in een mal. Afgezien
van de profilering en kleur verschilt ook de plaatsing van de panelen, waardoor
het schilderij aan dynamiek wint.” De kleuren zijn ingebrand volgens een
geoctrooieerd procédé van Saint-Gobain dat voor het eerst werd toegepast bij het
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. “Dit is in feite een
doorontwikkeling. Hier is gekozen voor een zwaardere profilering van het glas,
namelijk 11 millimeter in plaats van 3 millimeter. Door die diepere profilering
zit er meer werking in.” De enige beperking van deze techniek is dat wit glas
niet mogelijk is. “Om die reden hebben we de tanden van de lachende monden in
lichtblauw uitgevoerd.” Daarnaast is de opzet wezenlijk anders. “In Hilversum
was de kleurverdeling abstract en zit de figuratie in het profiel. Hier is
gekozen voor een schildering als basis voor de hele gevel en is de profilering
abstract.” Het uiteindelijke beeld is onder andere afhankelijk van lichtinval en
kijkafstand. ’s Avonds is de garage door de binnenverlichting van buitenaf beter
zichtbaar. “Overdag heb je de omgekeerde werking en reflecteren de kleuren bij
mooi weer op de betonnen vloeren, wanden en kolommen.”

Statement

De glasplaten bevinden zich onder en boven in een roestvaststalen
klemconstructie. Deze is bevestigd op een ijle achterconstructie van liggende
kokers, waardoor de gevel lijkt te zweven. De ‘glas in lucht’-gevel is ook
bedoeld als statement. “In poldergebied is een ondergrondse parkeergarage
nagenoeg onbetaalbaar. Met een beperkt extra budget, in dit geval van 1,2
miljoen euro, is het ook mogelijk om bovengronds een aantrekkelijk en
interessant gebouw maken, dat als een ontvangstkamer de binnenstadbezoeker
opvangt. Dit biedt een andere kijk op parkeergarages in steden.” De glazen gevel
werd vervaardigd door staalconstructiebedrijf GPM uit Den Bosch in samenwerking
met Saint-Gobain. Morgen wordt het binnenstedelijke vernieuwingsproject De
Promesse, waarvan de garage onderdeel uitmaakt, officieel in gebruik genomen.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels